Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så skapades ”Alien”

Dokumentär skildrar idéerna bakom den klassiska filmen.

Skiss av manusförfattaren Dan O'Bannon.Bild: Nonstop entertainment

Memory: The origins of Alien

VOD. DOKUMENTÄR. USA, 2019. Regi: Alexandre O Philippe. Längd: 1.35.

Det är 40 år sedan Ridley Scotts mästerverk ”Alien” hade premiär, och filmen står sig förbluffande väl. Visserligen ser några effekter daterade ut, men få science fiction-filmer sedan dess har kunnat mäta sig med den påtagligt realistiska och klaustrofobiska känslan av att man som åskådare verkligen befinner sig i ett skepp i rymden där ingen kan höra dig skrika.
Skrev jag Ridley Scotts mästerverk? Det den sevärda dokumentären ”Memory – the origins of Alien” så väl visar är hur filmskapande är en kollektiv process. ”Alien” är minst lika mycket manusförfattaren Dan O'Bannons och konstnären/produktionsdesignern H R Gigers film. Och avgörande, numera klassiska, detaljer pitchades in av andra medlemmar i filmkollektivet. Det var exempelvis en exekutiv producent som kom på att monstret skulle våldta en besättningsmedlem.
Dokumentären visar också hur all konst bygger vidare på annan konst. Det redovisas mängder av science fiction-filmer, -litteratur och -serietidningar som trion O'Bannon, Giger och Scott plundrade. Monstret som kommer ur magen? Idén plockades från en EC Comics-serie från femtiotalet. Monstrets utseende? Direkt modellerad efter Francis Bacons banbrytande målning ”Three studies for figures at the base of a crucifixion” (1944). Och så vidare – ända tillbaka till grekisk och egyptisk mytologi.
Att slutresultatet blev så bra är så klart till stor del Scotts förtjänst. Han inte bara regisserade ”Alien”, utan fotograferade också en stor del av filmen. Tyvärr har han inte ställt upp på någon intervju för dokumentären, synd då både O'Bannon och Giger är döda.
Gå till toppen