Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånska företagare mest skattekritiska

Ingen annanstans ger företagen så lågt betyg till regeringens skattepolitik som i Skåne.
– Det finns en stor frustration i allmänhet men skånska företagare sticker ut, säger Anders Månsson, skatterådgivare på PwC.

I Skåne tycker 56 procent av företagarna att regeringens skattepolitik för mindre och medelstora företag är dålig. Därmed sticker Skåne ut som den mest kritiska regionen i Sverige. Det visar en färsk undersökning som tagits fram av konsultbolaget PwC.
–Skåne ligger i topp men överlag finns det en allmän frustration kring skatter bland svenska företagare, inte minst kring att den administrativa bördan har ökat, trots allt politiskt prat om att den ska minska, säger Anders Månsson, regionchef för skatterådgivning i södra Sverige på PwC.
I konsultbolagets färska undersökning ingår 375 svenska bolag varav 75 i Skåne.
"Skånska företag sticker ut i sin kritik av svenska skatter", säger Anders Månsson, skatterådgivare på PwC.
Resultaten visar också att skånska bolag menar att det är hög tid för en skattereform. Hela 69 procent menar att den borde ske den här mandatperioden och även här är de skånska företagarna mer otåliga än kollegorna i övriga Sverige.
–Det är svårt att säga varför företagarna här i regionen är mer kritiska än andra. Kanske är det så enkelt att det speglar valresultatet, där partier som fokuserar på lägre skattenivåer är större i Skåne, säger Anders Månsson.
Bland de områden som är mest angelägna är förändra anger företagen den så kallade entreprenörsskatten (även kallade 3:12 reglerna) samt arbetsgivaravgifterna.
–Även möjligheten till attraktiva incitamentsprogram är en viktig fråga bland tillväxtbolag. Här finns det anledning till oro för politikerna, det råder hård kamp om talanger idag och Skåne ligger nära kontinenten som drar duktig arbetskraft.
Gå till toppen