Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Svårt förklara för barnbarnen varför män och kvinnor har olika förutsättningar

Män och kvinnor bör få lika förutsättningar inom idrotten, skriver Ewa Bertz (L). På bilden FC Rosengård mot Piteå.Bild: Patrick Persson
Mina barnbarn älskar fotboll. Det mesta i deras vardag kretsar kring sporten. Det är en ynnest för mig att se hur mycket glädje idrott kan bidra till. Samtidigt är det inte lätt att förklara för mina barnbarn om den verklighet de håller på att växa upp i. Verkligheten där en manlig elitfotbollspelare tjänar 94 000 kronor medan en kvinnlig elitfotbollsspelare tjänar 11 000 kronor. Det är givet att detta faktum kommer att påverka barns engagemang beroende på kön ju äldre de blir.
Som Malmöbo finns det mycket att göra beroende på vilken del i kedjan en har. Är du själv medlem i en idrottsförening kan du på olika sätt lyfta upp frågan på bordet gällande exempelvis träningstider, sponsorpengar och kommunikationsmaterial. Är företaget du jobbar på sponsor kan du engagera dig för jämställd sponsring.
Att idrottsutövning inte sker på lika villkor engagerar förändringarnas krafter från föreningarna, organisationer och näringsliv men framför allt så kräver det förändringarnas krafter från oss politiker. Vi som är med och styr i vilken riktning vi ska gå kan inte förlita oss på de goda krafterna i samhället, vi behöver ständiga aktualisera frågan och ge oss alla en skjuts framåt.
Bland annat måste det bli mer förmånligt att sponsra damidrott. Idag gäller en skattelagstiftning för sponsring som har anor från år 1974 – då spelade Sverige sin första damlandskamp. Lagstiftningen innebär att sponsring av idrott är avdragsgill. Dock förutsätter det att sponsringen motsvarar marknadsvärdet. Överstiger den det räknas det som bidrag och blir då mer beskattat. Översatt till verkligheten är det mer förmånligt att sponsra herridrott än damidrott eftersom marknadsvärdet är högre baserat på högre tittarsiffror utifrån publik och att fler herridrottsevenemang sänds på tv.
Stiftelsen Fair Pay, med Malmöbon och fotbollsstjärnan Caroline Jönsson i spetsen, är en viktig spelare i sammanhanget som förutom sin opinionsbildande funktion även bistår med utbildning och certifiering för att flickor och pojkar ska kunna idrotta på lika villkor. Enligt stiftelsen går endast 20 procent av dagens sponsring till damidrott. Det finns alltså väldigt mycket att göra.
Hopplösheten kan lätt infinna sig när jag läser siffrorna för respektive köns lönekuvert. Jag tror detsamma gäller dig som läser detta. Alla kan inte göra allt för att lösa problemet. Men alla som har ett finger med i spelet kan definitivt göra något för våra idrottsutövare landet runt.
Ewa Bertz (L) Fritidsnämndens ordförande i Malmö
Gå till toppen