Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svinpest öppnar dörrar för skånska grisbönder

Den afrikanska svinpesten har slagit hårt mot Kina och fått EU:s export av griskött att explodera. Men svenska grisbönder missar rallyt eftersom Sverige saknar ett avtal om grisexport med Kina.

Kina är världens överlägset största konsument av griskött. Ingen del på grisen är för främmande att stoppa i munnen och under normala år klarar landet av att stilla befolkningens hunger med inhemsk produktion. Men den afrikanska svinpesten har slagit hårt mot landets grisuppfödare som tvingats till masslakt för att hindra smittan från att spridas. Officiella kinesiska uppgifter har angett att antalet grisar minskat med 15-26 procent men många bedömare tror att siffran är större än så. Helt säkert är att priserna stigit kraftigt och att Kina blivit beroende av importerat griskött. EU, som alltid varit den dominerande exportören till Kina, gynnas mest. Här har har exporten av griskött till Kina ökat med hela 45 procent i år.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen