Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Historisk Berglund till VM-final

1960 tog sig Dan Waern till OS-final på 1 500 meter. Sedan dess har ingen svensk herrlöpare lyckats nå final i ett stort mästerskap. Fram tills nu. På söndag springer 23-årige Kalle Berglund VM-final i Doha. – Det är stort, säger Spårvägenlöparen.

Kalle Berglund och USA:s Craig Engels under semifinalen på 1|500 meter.Bild: Jessica Gow/TT
Aldrig tidigare har en svensk herrlöpare nått final på ett friidrotts-VM på den tuffa distansen. Räknar man även in OS, som har betydligt längre historia än VM, är Kalle Berglund den förste sedan 1960, när Dan Waern slutade fyra i finalen i Rom.
Berglund fixade platsen i söndagens final efter att ha fått en stökig resa i den första semifinalen på Khalifastadion.
– Det gick inte helt som jag hade planerat. Med två varv kvar tog jag ett beslut att eftersom det är så jädra stökigt där framme så tar jag ett steg bak, slappnar av och får en bra resa fram till sista 200, säger Berglund.
Sista 200 gick fruktansvärt snabbt och till en början såg det kört ut för svensken. Men så kom han från sin position långt bak, med krafter som de andra inte verkade ha, och spurtade sig fram till en femteplats. Tiden: 3.36,72.
– Jag visste att jag inte hade något jättebra utgångsläge, men jag tänkte också att de där framme hade bråkat som attan och att jag hade sparat krafter. Jag lyckades stänga sista 200 ganska snabbt, och det räckte.
TT: Hur känns det att vara den första svensken på 59 år att springa en stor mästerskapsfinal på 1 500 meter?
– Jag var inte ens född då. Det känns stort. Min coach (Jan Bengtsson) har snackat om Dan Waern och jag träffade honom 2015 och fick veta hur stor han var. Det är klart att det är kul att få nämnas i samma finrum som Dan Waern och andra legendarer inom svensk friidrottshistoria och framför allt medeldistanslöpning.
Berglund sprang på upploppet bland annat förbi norske Filip Ingebrigtsen, som slutade sjua och missar finalen. Brorsan Jakob Ingebrigtsen, regerande Europamästare på distansen, löste däremot uppgiften när han blev trea i den andra semifinalen.
– Det kändes väldigt bra. Jag känner att jag har använt benen, men samtidigt att jag har mycket mer att ge. Jag ser fram emot finalen där jag ska försöka få ut allt, säger Jakob Ingebrigtsen till norsk media.
Fakta

Kalle Berglund

Född: 11 mars 1996 (23 år).

Från: Jämshög i Olofströms kommun.

Klubb: Spårvägen.

Tränare: Jan Bengtsson.

Personbästa på 1 500 meter: 3.34,89 (svenskt rekord) i Göteborg i år.

Meriter: Silver på inomhus-EM 2017.

Aktuell: Springer VM-final i Doha på söndag.

Gå till toppen