Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kvinna fick tändvätska på sig av hotfull make – skadades svårt

Den svartsjuka mannen hällde tändvätska på sin fru och höll upp en tändare i hennes ansikte. Nu döms han till skyddstillsyn för olaga hot.
I anslutning till hotet fattade kvinnan eld och brännskadades svårt. Nu får hon 10 000 kronor i skadestånd – trots att åklagare yrkade på det tiodubbla.

Mannen dömdes i Lunds tingsrätt.Bild: Sandra Henningsson
Det var en kväll i februari som polisen kallades till parets gemensamma hem i Kävlinge kommun.
Kvinnan hade fått svåra brännskador och fördes till sjukhus där hon sövdes ner. Sedan skickades hon till Linköpings sjukhus för specialvård. Hon har sedan dess genomgått flera hudtransplantationer, varav flera i ansiktet, och tvingats dra ut flera tänder.
När polisen gjorde ett första förhör med kvinnan på sjukhuset uppgav hon att mannen varit hotfull och sprutat tändvätska på henne. Brännskadorna hade hon fått när hon några minuter senare tände en cigarett och fattade fyr. Vid senare förhör med kvinnan har hon uppgett att hon inte minns hur det hände.
Mannen är tidigare dömd för att ha misshandlat kvinnan vid två tillfällen. Bara ett par månader tidigare dömdes han till skyddstillsyn för misshandel. Nu döms han för olaga hot, vilket innebär att Lunds tingsrätt går på en mildare linje än åklagaren som åtalat mannen för grovt olaga hot.
Enligt vad mannen berättat i rätten var hans mening att hålla upp flaskan och en tändare framför sin hustru för att ”markera” mot henne. I den stunden råkade det komma tändvätska på henne. Enligt Lunds tingsrätt går det inte att bevisa att han avsiktligt sprutat tändvätskan på kvinnan.
Straffvärdet för olaga hot är tre till fyra månader i fängelse. Lunds tingsrätt skriver att de tidigare misshandlarna mot kvinnan antyder att fängelse borde utdömas. Men tingsrätten väljer ändå skyddstillsyn som påföljd.
Anledningen till den mildare påföljden, skriver Lunds tingsrätt, är bland annat att mannen är på god väg att komma till rätta med sitt alkoholmissbruk ”som av allt att döma var varit en bidragande orsak till att han begått brott mot [hustrun]”.
Paret har sedan händelsen skiljt sig. Kvinnan har yrkat på 125 000 kronor i skadestånd för kränkning och 44 030 kronor för utebliven arbetsinkomst.
Lunds tingsrätt nekar skadeståndskravet för utebliven arbetsinkomst och dömer mannen att betala 10 000 kronor i skadestånd för kränkning.
Gå till toppen