Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Supertalangens offensiva mål: VM-final

Hon är en av Sveriges främsta friidrottstalanger. Och 18-åriga Tilde Johansson är inte på VM i Doha bara för att se och lära.
– Jag har som mål att ta mig till final, säger längdhoppslöftet.

Tilde Johansson har hoppat 6,73 i år. Hon tror det kommer krävas 6,50 för att nå VM-final i Doha.Bild: Jessica Gow/TT
Tilde Johansson gjorde sitt första seniormästerskap redan på inne-EM i vintras – men som häcklöpare. Nu väntar hennes första VM, nu som svensk femma genom tiderna i längdhopp på 6,73 från i somras.
– Det känns coolt att vara här, säger 18-åringen.
– Jag har ingen press, jag är ändå yngst och jag ska bara in och njuta och ha kul så får vi se hur långt det räcker.
Hon är tydlig med att målet är att ta sig till final, något som absolut inte är omöjligt men som ändå blir tufft för Falkenbergstalangen.
– Jag tror att det kommer krävas lite över 6,50. Jag har hoppat över det åtta gånger i sommar eller något sådant, men det är bara att man ska göra det just där på de tre hoppen, säger hon.
– Men jag har som mål att ta mig till final, för mig är det viktigt att ha mål att sträva efter. Även om jag är yngst i startfältet och i svenska landslaget så är jag här för att tävla som alla andra.
Uppladdningen inför VM har inte varit utan störningsmoment. Under Finnkampen fick hon en lättare bristning i baksidan av låret, något som gjorde att hon var tvungen att rehabträna under tre veckor och bygga upp musklerna i låret. Men de senaste två veckorna har hon kunnat träna fullt.
– Det är ändå bra nu, jag känner inte alls av det. Jag känner mig i fysiskt bra form nu, jag känner mig snabb. Det är bara att de tekniska delarna måste sitta och tajmningen, det är väl det som inte riktigt suttit de sista träningspassen. Men jag ska köra tre teknikpass till inför lördag här.
Tilde Johansson kvalar på lördagen och hoppar eventuell final på söndag.
Gå till toppen