Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fällor ska göra konstgräsplanerna mer miljövänliga

Konstgräsplaner med gummigranulat är en anledning till att mikroplaster hamnar i naturen. Nu pågår åtgärder som ska hindra spridningen i dagvattnet i Svedala.

Granulatfällorna fångar upp gummipartiklar i dagvattenbrunnarna. "Det fungerar som en sil", säger Alexander Nordström på Svedala kommun.Bild: Emelie Malmros
I dagvattenbrunnarna kring Klågerups konstgräsplan installerades i veckan de nya "fällorna". De ska fånga upp granulaten – de små kornen av gummi – som sprider sig från kommunens konstgräsplaner innan de hamnar i dagvattnet.
– Man kan lyfta upp fällorna och tömma innehållet. Det fungerar som en sil, säger Alexander Nordström, naturvårdsansvarig på kommunen.
– Sedan kan vi väga innehållet för att överskådligt se hur mycket gummigranulat som flyr från konstgräsplanerna. Det kan man sedan lägga tillbaka på fotbollsplanen igen.
Svedala är en av de första svenska kommuner som inför biologiskt nedbrytbart konstgräs. En av de nya planer som ska anläggas vid Aggarps skola ska vara av biogranulat gjort av barken från råsockerrör.
Granulaten sprids lätt från fotbollsplanerna och hamnar i naturen. Kommunens äldsta planer är från 2011, och är inte lika miljövänliga som dagens.Bild: Emelie Malmros
Men de äldre konstgräsplanerna är inte lika miljövänliga. Gummikornen på planen i Klågerup är så kallade SBR-granulat, gjorda på återvunna bildäck.
Hur mycket som hamnar i dagvattensystemet är svårt att veta i dag, enligt Alexander Nordström.
– Gummigranulaten är väldigt små, så det är svårt för reningsverken att se faktiska mängder. Det finns inte direkt några data på det. Det ska bli mycket intressant att se hur mycket fällorna fångar upp.
Nio granulatfällor har nu installerats i Bara och Klågerup. I Svedala tätort finns också konstgräsplaner, men där har man inte samma problem.
– Dagvattenbrunnarna ligger en bra bit ifrån planerna. Det är just konstgräsplanerna i Bara och Klågerup som är mest utsatta.
Christopher Olsson och Markus Persson från kommunens parkenhet jobbar med skötseln av idrottsanläggningar, och har, tillsammans med Alexander Nordström, många tankar om hur konstgräsplanerna kan bli mer miljövänliga.Bild: Emelie Malmros
Till projektet har Svedala kommun och Segeåns vattendragsförbund fått 80 000 kronor i stöd från Naturvårdsverket.
Borde det inte vara en självklarhet med den här åtgärden vid konstgräsplaner nära dagvattenbrunnar?
– Jo, man kan tycka att det är en självklarhet. Men när konstgräsplaner var i sin linda har man inte tänkt hela vägen fram. Det har blivit ett problem som dykt upp med tiden.
Alexander Nordström och kollegorna Christopher Olsson och Markus Persson från kommunens parkenhet har tankar om fler möjliga åtgärder på sikt. Som bredare asfalt, eller sargar kring planerna som fysiskt hindrar gummikornen från att sprida sig. Eller ett slags galler som spelarna måste gå över när de lämnar fotbollsplanen.
– Det ligger i kommunens intresse att göra planerna så miljövänliga som möjligt.
Läs också Svedala bland de första i landet att satsa på klimatsmart konstgräs
En hel del av gummikornen från planerna hamnar i dagvattenbrunnarna. Nu ska man lättare kunna se hur mycket.Bild: Emelie Malmros
Nio granulatfällor är nu på plats på idrottsplatserna i Klågerup och Bara.Bild: Emelie Malmros
Gå till toppen