Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Forskning fjärran från Musse Pigg.

Kerstin Tham.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det var sent 1990-tal. Professorn vid det anrika universitetet intervjuades om den högre utbildningens framtid. Jag frågade om nya ämnesdiscipliner bland uppstickarna i högskolevärlden.
"Det förekommer en del Musse Pigg-studier vid de yngre lärosätena", svarade han med tydlig adress till Malmö högskola, som det hette då.
Mycket vatten har runnit under Universitetsbron sedan dess. Nu hamnar Malmö universitet på första plats när tidningen Fokus rankar svenska lärosätens forskning i förhållande till satsade pengar.
Rektorn Kerstin Tham är stolt, men inte särskilt förvånad. I Malmö är forskarna vana att vända på slantarna och kämpa för resultaten, menar hon.
"De gamla lärosätena med sina historiska värden har 90 procent av all forskningsfinansiering. Resten får dela på 10 procent."
Även Högskolan i Jönköping och Örebro universitet finns på topp tio och Tham anser att regeringen bör visa större öppenhet för uppstickarna. Det kan de äldre lärosätena gott också göra.
Visst är det vanskligt att mäta forskning. Men helt går det knappast att avfärda måttet – publiceringar och citeringar i förhållanden till kostnad - som rankningen använt sig av.
Uppenbart kan nya discipliner och arbetsformer leda till resultat långt bortom Musse Pigg.
Gå till toppen