Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Risebergabäcken färgades vit efter utsläpp från Skånemejerier

Risebergabäcken som rinner genom Malmö färgades under söndagen vit – av vispgrädde. Bakom utsläppet stod Skånemejerier.

Bild: Läsarbild
– Vi beklagar verkligen. Vi gör allt för att det här inte ska hända igen, säger Anette Gregow, kommunikationschef på Skånemejerier.
Det var när Skånemejerier skulle hantera en större mängd vispgrädde som olyckan inträffade vid lunchtid. En tank med vispgrädde på en lastbil välte inne på Skånemejeriers område i Fosie.
– En del av innehållet rann ut, säger Anette Gregow.
Personal försökte begränsa hur mycket som rann ut i dagvattenbrunnarna genom att lägga en slags gummimattor på dem.
Genom brunnarna rann vispgrädden ut i Risebergabäcken som passerar intill Skånemejeriers anläggning. Bäcken färgades vit av grädden.
– Vi informerade VA Syd och Malmö miljöförvaltning direkt efter olyckan, säger Anette Gregow.
Hur mycket grädde som rann ut kan företaget inte ge besked om.
– Det är mycket vatten och flöde i bäcken och det är kallt – det gör att grädden snabbt späs ut men just nu finns det en förhöjd organisk substans i bäcken. Vi har spolat rent vatten för att späda ut i bäcken, säger Anette Gregow.
Enligt Malmö stad innebär utsläppet inga risker.
– Det är ett helt ofarligt utsläpp. Det är den information vi har fått, säger Karolina Mecklint, presskommunikatör vid Malmö stad.
Skånemejerier ska se till så att det inte blir fler utsläpp av vispgrädde.
– Nu håller vi på att utreda exakt vad som hänt och hur den här avlastningsbehållaren kunde välta. När vi vet det ska vi vidta åtgärder så att det inte händer igen, säger Anette Gregow.
Bild: Läsarbild
Gå till toppen