Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Niklas Sintorn: ”Sayonara wild hearts” bryggar gapet mellan mobil- och konsolspel

Motorcyklar, ansiktsmasker och collegejackor är en stor del av ”Sayonara wild hearts”.Bild: Simogo

Sayonara wild hearts

Genre: Rytmspel. Utvecklare: Simogo. Format: Nintendo Switch, Playstation 4, Apple Arcade (Iphone, Ipad, Mac, Apple TV).

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Det är svårt att hålla sig från att ösa superlativ över Simogos senaste. ”Sayonara wild hearts” är Malmöstudions överlägset mest ambitiösa projekt hittills. Det märks. Att kalla det ett spelbart electropopalbum kan låta förminskande, men detta är precis vad det är. Ett mästerligt genomfört sådant.
Från Värnhems falafel där spelet börjar kastas huvudkaraktären, en Malmökvinna med ett brustet hjärta, in i en värld av neon, motorcyklar och laserskjutande robotvargar. Rent spelmässigt är det enkelt. Ett finger på mobilskärmen eller en spak på handkontrollen räcker för att navigera de snabbt framrusande nivåerna.
Spelets enkelhet känns till en början som dess största svaghet. Att bara utnyttja en enda spak på en handkontroll full med knappar i konsolversionen kan kännas som outnyttjad potential. Men när man testar ”Sayonara wild hearts” på en Iphone blir kontrollmetoden lika självklar som intuitiv.
Den stora utmaningen ligger i att samla guldmedaljer för att låsa upp nya spellägen. Det finns även kryptiska gåtor att lösa. Simogo har, sin vana trogen, adderat ett lager av mystik till spelet.
Spelkänslan är bra, men det är i estetiken som ”Sayonara wild hearts” verkligen glänser. Det är ljud och bild i perfekt samklang. Linnea Olssons sång svävar över ömsom finstämda, ömsom tunga electrobeats och harmonierar med lila neon och gasande motorcyklar.
Det är inte svårt att förstå varför Apple har valt att lyfta fram spelet i sin nya premiumspeltjänst Apple Arcade. Om fler av titlarna på tjänsten är så här bra kan det vara bryggan mellan mobil- och konsolspel vi har väntat på.
Gå till toppen