Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Största hemförandet av britter sedan 1940

Ett flygplan från den kollapsade researrangören Thomas Cook på Gatwicks flygplats söder om London. Arkivbild.Bild: Steve Parsons/PA/AP/TT
Det största hemförandet av britter sedan det andra världskriget har slutförts. När ett flygplan med 392 passagerare ombord landade på Manchesters flygplats på måndagen innebar det att samtliga cirka 140 000 brittiskbaserade kunder hos den kollapsade researrangören Thomas Cook hade kommit tillbaka under den två veckor långa så kallade Operation Matterhorn.
Thomas Cook, som bland annat äger den svenska researrangören Ving, har sedan den 23 september befunnit sig i en konkursprocess.
Den brittiska luftfartsmyndigheten CAA har genomfört hemtagandet med hjälp av cirka 150 inhyrda flygplan, skriver Richard Moriarty, myndighetens chef, i ett uttalande.
”Det krävde en enastående laginsats från våra kommersiella partners, våra vänner i regeringen och mina kollegor i CAA”, fortsätter det.
Vid evakueringen 1940 från Dunkerque i Frankrike räddades cirka 340 000 soldater tillbaka över Engelska kanalen.
Gå till toppen