Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det är dags att införa en modern form av ättestupa

Det kanske är på tiden att införa ättestupan, skriver Matz Lonnedal Risberg. På bilden en person som utför ett så kallat basejump – ett hopp med fallskärm från en fast punkt.Bild: Thomas Björnflaten/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Huruvida ättestupor, så som de parodieras i den eländiga amerikanska farsen (marknadsförd som ”skräckis”) ”Midsommar”, verkligen fanns på vikingatiden är omtvistat. Men nu är det kanske på tiden att införa dem.
Malmö stad nekar hjälpbehövande 71-åring hjälp med att skaffa ersättningsbostad för hennes bostadsrätt, som brann upp. Ystad kommuns hemtjänst slutar servera varma måltider. Det så kallade jobbavdraget innebär att pensionärer betalar förhållandevis mer skatt än yrkesverksamma. Ingen pensionärsrabatt på lokal- och regionaltrafik, tvärtom en prispolitik som missgynnar ensamresande. Äldre dam nekas lösa in sina sparpengar, som hon förvarat hemma, mot nya sedlar. Principen om att man är oskyldig tills det motsatta bevisats gäller inte penningtvätt, då är man skyldig tills dess man själv bevisat det motsatta. De flesta banker tar inte längre emot eller ger ut kontanter. Räkningar måste betalas i nätbank, som förutsätter innehav av dator. Stor ökning i självmord bland äldre på grund av psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa? Var har man det ifrån? Det har inte slagit någon att de äldre kanske inte trivs i vår tid - de har upplevt något bättre: Tiden innan det digitala helvetet fullständigt hade tagit över och samhällets styrdes av cyniska ekonomer som stal vårt språk, vår verklighetsbeskrivning, vår tillvaro.
Så varför inte införa frivillig ättestupa, läs dödshjälp? Det vore ju i tidens anda, att ta bort olönsamma element från samhället, minska koldioxidutsläppen (äldre har också fräckheten att andas ut och äta kött, till ingen nytta) och minska bostadsköerna. Kan man avliva husdjur, för att skona dem, humant, så måste det vara möjligt att avliva människor, som själv vill det, humant.
Matz Lonnedal Risberg
Gå till toppen