Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Finalister klara om EU:s finaste pris

Brasilianske indianledaren Raoni Metuktire tillhör de nominerade till årets Sacharov-pris från EU-parlamentet. Han är även nominerad till Nobels fredspris. Arkivfoto.Bild: Eraldo Peres/AP/TT
Årets vinnare av EU-parlamentets finaste pris, Sacharov-priset för tankefrihet, kommer från antingen Kina, Kenya eller Brasilien.
När parlamentets utrikesutskott röstade fram tre finalister på tisdagen landade man visserligen i totalt nio namn – men fördelade på tre nomineringar.
Parlamentets gruppledare får nu senare i oktober välja mellan antingen Ilham Tohti, som fängslats i Kina i sin kamp för uigurernas rättigheter, eller fem kenyanska ungdomar – Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno och Ivy Akinyi – som arbetar mot kvinnlig könsstympning, eller en brasiliansk trio av klimat- och människorättsaktivister i form av Raoni Metuktire, Claudelice Silva dos Santos samt Marielle Franco. Den sistnämnda mördades redan i mars 2018, men har ändå nominerats för sin strid för svartas och homosexuellas rättigheter i Brasilien.
Vem som får årets Sacharov-pris meddelas den 24 oktober.
Gå till toppen