Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkmusiken intar nattklubbsgolvet i Malmö

Till helgen är det folkmusikfest i stan. Utöver jam, konserter och visverkstad så hålls det en folkklubb på Moriska Paviljongen. "Vi har länge velat gör något i en klubblokal", säger Katarina Löfstedt, ordförande för Malmö Folk.

Brita Björs och Katarina Löfstedt.Bild: Irina Bernebring Journiette
Som en folkdansklubb som utmanar konventioner. Så beskrivs folkklubben som på fredag tar över spegelsalen på Moriska Paviljongen.
– Jag älskar tanken på att folk är på Moriskan och dansar och hänger och så kanske de sticker in huvudet i spegelsalen och ser folk dansa folkdans, säger Katarina Löfstedt när vi träffas utanför nöjesplatsen.
Hon är ordförande för Malmö Folk, en ideell kulturförening som arrangerar konsert- och danskvällar med det bästa inom folkmusikvärlden och en av arrangörerna till folkmusikfesten.
Föreningen håller vanligtvis till i ett annat hörn av parken, på Barnens Scen, men har länge drömt om att bjuda in till folkmusik och dans i klubbmiljö.
– Vi är nyfikna på att se hur det mötet blir, säger Katarina Löfstedt och lägger till att en förhoppning är att fler Malmöbor får möta svensk folkmusik.
Klubbkvällen inleds med ett skivsläpp av Midgren/Skrobe/Quartey innan duon Geten & Evigheten och folkmusikern och scenkonstnären Brita Björs kliver upp på scen. Och folkmusikens egen Queen B utlovar ett dansant program med bitar ur hennes hyllade tolkning av Beyoncé, snuskvisor, supvisor, vaggvisor – och en hel del nytt material.
– Det blir hits från mitt förr, säger Brita Björs och förklarar:
– Alltså det som vi tyckte var den coolaste folkmusiken under min uppväxt på 90-talet i kombination med den coolaste dansmusiken så som Fatboy slim.
Det betyder en dansvänlig ljudresa där folkmusik möter elektro, techno och pop.
Det låter ju som helt olika stilar, hur hänger det ihop?
– För mig hänger det ihop även om det inte kommer från samma tid. Elektronisk dansmusik är ganska repetitiv. Det är små delar som görs om och om igen. Så tycker jag också att folkmusik är, med små fraser staplade på varandra. Så det finns ett släktskap och det blir en lite rolig mashup, säger Brita Björs.
Danskvällarna på Barnens Scen är välbesökta och drar ofta fullt hus. Folkmusikscenen i Malmö, säger de båda, lever och frodas.
– Malmö är en ung stad och folkmusikscenen är en levande scen i utveckling och det vill vi bidra till. Vi vill få fler att hitta den, säger Katarina Löfstedt.
– Och bli bitna, lägger Brita Björs till.
Hur hittade ni folkmusiken?
– Jag är uppväxt med den – jag har bara aldrig hittat ut, säger Brita Björs.
– På gymnasiet hängde jag med en bästis på ett världsmusikläger i Dalarna och kände direkt att det här, det är min musik, säger Katarina Löfstedt som själv spelar fiol.
För den som är danssugen men nybörjare hålls det klockan 21 en snabbkurs i slängpolska – Katarinas favoritdans.
– Det är en av de vanligaste danserna i södra Sverige. Den är lätt att hänga på och att leka runt med – och man kan inte göra fel, säger hon.
Brita Björs och Katarina Löfstedt visar upp en snabb slängpolska. "Den är lätt att hänga på och att leka runt med – och man kan inte göra fel", säger Katarina Löfstedt.Bild: Irina Bernebring Journiette
Därefter blir det anarki på dansgolvet.
– Men det är helt öppet att bara trilla förbi och stå och gunga med och dricka en öl, fortsätter hon.
Och även om det är vanligast att man dansar folkdans i par så är friheten inom stilen det som både Katarina Löfstedt och Brita Björs gillar mest: det finns inga regler om vem du ska dansa med, hur många danser du måste dela med någon eller vem som ska bjuda upp.
– Folkdans känns som en av de minst konventionella danserna och för mig är det något som är himla fint – för mig är det ett fint sätt att hänga med tjejkompisar och dansa, säger Katarina Löfstedt.

Tre snabba frågor inför fredagens klubb:

Måste jag ha speciella skor?
Brita Björs: Det är svårt att dansa polska i stilettklackar men om du bara vill stå och stuffa så kan du göra det.
Katarina Löfstedt: Om man vet att man vill prova på att dansa då kan det vara bra att ha skor med lite glid där framme.
Är det inte lite pinsamt om alla redan kan och jag är kass nybörjare?
Katarina Löfstedt: Nej! Om du ser någon som har kul och ser ut som att de kan dansa så bara fråga om de vill visa.
Brita Björs: Folk tycker att det är väldigt roligt när oinvigda är intresserade.
Katarina Löfstedt: Alla har vi ju varit nya någon gång.
Vad gör jag om jag verkligen inte kan stegen?
Katarina Löfstedt: Det finns inte ett sätt att dansa på. Om det känns läskigt så bara kom förbi, ta en öl och häng.
Brita Björs: Det är öppet för deltagande, men man måste inte delta.
Fakta

Malmö Folks klubbkväll

Vad: Folkklubb med Midgren/Skrobe/Quartey, Brita Björs, Geten & Evigheten och dj:n Jens Möller.

Var: Moriska Paviljongen

När: Den 11 oktober klockan 21–03

Hur: Fri entré fram tills klockan 23.30

Mer: Folkklubben är en del av Folkmusikhelgen som anordnas den 11–13 oktober. Helgen är ett samarbete mellan en rad aktörer och mer info och hela programmet finns bland annat på Malmö Folks hemsida.

Gå till toppen