Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen hotad – men oro ute på kvällarna

– Jag går aldrig ut efter klockan ett på dagen, säger Ulla Lövberg. Men ingen som TT träffar vid köpcentret Backaplan i Göteborg har blivit hotad, och de flesta litar på polisen.

Ulla Lövberg litar på polisen, men går aldrig ut efter lunchtid. Här är hon på väg hem efter veckans shoppingtur vid Backaplan, på Hisingen i Göteborg.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Hot är det brott som flest människor uppger sig ha utsatts för i den nya trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet (Brå). Men bland de göteborgare vi träffar vid Backaplan är det ingen som ens känner någon som blivit hotad.
– Nej. Jag har en tuff tjej som granne, säger Ulla Lövberg.
Hon går nästan bara ut på tisdagsförmiddagar, för då får pensionärer handla billigare i livsmedelsbutiken.
Ulla Lövberg är orolig för att råka ut för något om hon rör sig ute. Så har det varit i många år. Men hon litar på polisen.
– Jag har säkert förtroende för polisen, om jag skulle vara i kontakt med dem. Men det är jag aldrig, säger Ulla Lövberg.
Ingen som vi pratar med vid Backaplans köpcentrum känner någon som blivit hotad. Men det finns en oro för att man kan utsättas för något brott.
– På kvällarna går man inte gärna hem ensam från spårvagnen. Det känns som att det händer mycket mer idag, säger Britt-Louise Andersson.
Även Tim Nilsson, som går förbi med sin barnvagn, kan vara orolig för att gå hem sent på kvällen. Nu mer än förr.
– Tiderna och råheten i brotten har förändrats, tycker jag, säger Tim Nilsson.
– Polisen har en jobbig situation, med brottsutredningar som läggs ner för tidigt och så. Men det är väl inte polisernas fel, utan mera ett organisationsproblem, tillägger han.
Gösta Johnsson är inte orolig för att bli utsatt för brott. Men han har heller inte fullt förtroende för polisen.
– Jag råkade ut för stölder på nätet. Det var dåligt med respons från polisen om att reda ut dem. Det blev ”nedlagt ärende”, säger han.
Johanna Rådbo, som också går med barnvagn, är mera positiv.
– Jag har förtroende för polisen, som tidigare, säger Rådbo.
Gå till toppen