Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Provsvar klara: Malmöpatient har inte Ebola

Under måndagen kom en patient med misstänkt ebola in till infektionskliniken i Malmö. Efter att provsvar analyserats under tisdagskvällen kunde det konstateras att patienten inte hade ebola.
– Provsvaret var negativt, säger Maria Josephson, verksamhetschef för verksamhetsområde infektionssjukdomar på Skånes universitetssjukhus.

Infektionskliniken har beredskap för att ta emot ebolasmittade patienter.Bild: Peter Frennesson
– Vi följde de väl inarbetade rutiner vi har vid fall av det här slaget. Patienten var isolerad och prover skickades för analys. Resultaten visade alltså att det inte rörde sig om ebola, säger Maria Josephson i ett pressmeddelande på tisdagskvällen.
Anledningen till misstankarna var att patienten varit utomlands och sedan sökte vård med hög feber.
– Det här händer då och då, men oftast är misstanken mycket liten. Det kan däremot vara svårt ibland att hitta en koppling mellan symptom och sjukdom, sade Maria Josephson tidigare till TT.
Patienten isolerades på infektionskliniken i Malmö. På Sus i Malmö finns det två avdelningar där patienter med misstänkt ebola kan vårdas.
Under natten till tisdagen togs blodprover på patienten. Blodproverna skickades med bil till Folkhälsomyndigheten i Stockholm. Deras laboratorium är det enda i Sverige som får utföra eboladiagnostik.
– Även om det inte är stark misstanke om ebola måste man ta prover och hantera det som om det vore det tills att man har fått svaret, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Skåne.
Efter att de första provresultaten analyserats under tisdagskvällen meddelade region Skåne att patienten inte hade ebola. Vad det var för någon sjukdom som orsakade patientens symptom är oklart.
Fakta

Ebola

Ebolaviruset smittar genom kontakt med kroppsvätskor. Inkubationstiden är 2-21 dagar.

Sjukdomen startar med bland annat feber, muskel- och ledvärk, huvudvärk och halsont. Därefter följer diarréer, kräkningar samt njur- och leversvikt. I hälften av fallen uppstår blödningar i inre organ.

Virussjukdomen upptäcktes i Afrika för snart fyrtio år sedan. Utbrottet i Västafrika har pågått sedan början av 2014 och är det mest omfattande hittills. Värst drabbade länderna är Liberia, Sierra Leone och Guinea.

Läs också Superisolerat rum ska klara ebolafall i Skåne
Gå till toppen