Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisskott vid Kuopiodåd utreds inte

Polisen använde skjutvapen för att stoppa mannen som gick till attack med svärd på en yrkesskola i Kuopio. Arkivbild.Bild: Hannu Rainamo/Lehtikuva via AP/TT
Finska poliser öppnade eld mot den misstänkte gärningsmannen i förra veckans svärdattack vid en yrkesskola i Kuopio. De gjorde det i nödvärn, anser åklagare, som väljer att inte inleda någon förundersökning.
”I situationen har det varit fråga om att hindra en person från att fortsätta att förorsaka direkt och allvarlig fara för annans liv och hälsa”, skriver distriktsåklagare Heidi Savurinne i ett pressmeddelande, enligt Hufvudstadsbladet.
Polisen använde också elpistol och en polishund för att stoppa mannen. Åklagaren anser att poliserna använde lindrigast möjliga metoder, sett till omständigheterna.
Gärningsmannen uppges ha gått emot poliser med svärd och luftpistol och skadat en polis, varpå en kollega till denne öppnade eld.
En kvinna dödades och nio personer skadades i våldsdådet. Den misstänkte gärningsmannen, en 25-årig elev på skolan, skadades själv och fick inledningsvis intensivvård.
Gå till toppen