Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

South Parks hånfulla ursäkt till Kina

Skaparna av "South Park", Matt Stone till vänster och Trey Parker till höger, driver med Kinas censur. Arkivbild.Bild: Chris Pizzello
Skaparna av satirserien ”South Park” har bett Kina om ursäkt, efter att serien har gjorts otillgänglig i landet. Men ursäkten dryper av ironi: ”Vi välkomnar den kinesiska censuren in i våra hem och hjärtan. Länge leve Kommunistpartiet”, lyder den, enligt BBC.
Serien försvann från nätet i Kina efter ett avsnitt där karaktären Randy Marsh åker till landet. Han grips, skickas i fängelse, ska omskolas och får genomlida tvångsarbete.
I en scen får Marsh elchocker medan han läser från ett kort: ”Jag är en stolt medlem av kommunistpartiet. Partiet är viktigare än individen”. Han står också i en överfull cell och konverserar med Nalle Puh och Nasse – 2017 blockerades bilder av Nalle Puh i Kina, då folk jämförde honom med president Xi Jinping.
Seriens skapare gör dessutom en referens till basketlaget Houston Rockets, vars tränare Daryl Morey uttryckte stöd för protesterna i Hongkong, vilket ledde till att lagets matcher inte visade i kinesisk tv.
Gå till toppen