Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael Tapper: Svag tv-serie om Gryningspyromanen

”Att se Nils Bergman nicka instämmande åt en intervjuperson, glo i protokoll eller posera med hörlurar i landskapsbilder tillför just ingenting alls, i synnerhet som berättelsen inte handlar om honom”, skriver Michael Tapper.

Nils Bergmans (bilden) tv-serie om mordbrännaren Ulf Borgström innehåller fantasilösa genrebilder, tjatig upprepning av information och stolpig berättarröst tycker Michael Tapper.Bild: SVT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
”Hämnden är det jag lever för” säger mordbrännaren Ulf Borgström i ett polisförhör som spelas upp i SVT-dokumentärserien ”Gryningspyromanen”. Fallet har sitt ursprung i en hård uppväxttid med känsla av svek från de samhällsinstitutioner som kunde hjälpt honom. Det föder ett oresonligt hat mot framförallt rättsmyndigheterna. Hans sjukdomsbeteckning är alltså missvisande. Motivet är hämnd och metoden billig, enkel och inte minst praktisk eftersom den vid fullt utvecklad brand förstör spåren av förövaren.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen