Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Brexit - en cirkus utan synligt slut.

Sammanbiten Donald Tusk möter leende Boris Johnson.Bild: Don Emmert
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Klockan tickar. Vid månadsskiftet lämnar Storbritannien EU – med eller utan avtal. Det är i varje fall vad premiärminister Boris Johnson försäkrar. Gång på gång.
Let's get brexit done. Deal or no deal - but no delay.
Så snärtigt. Så enkelt.
Oavsett inställning i sakfrågan är det nog vad många politiker och byråkrater i såväl London som EU drömmer om: att få det överstökat. Samtidigt är det få som vill se britterna krascha sig ur EU med tanke på de långtgående och svårförutsebara konsekvenserna av en avtalslös brexit.
Det vilar sedan länge något tragikomiskt över denna cirkus. Som aldrig tycks ta slut.
Det brittiska parlamentet har antagit en lag som säger att landet inte får lämna EU utan avtal såvida inte parlamentet godkänt det. Detta tycks Johnson vilja slingra sig ur; oklart hur. De folkvalda framställs av Johnson som ett hinder för folkviljan. Magstarkt.
I förra veckan presenterade Boris Johnson ett invecklat förslag till hur den stora stötestenen i förhandlingarna – gränsfrågan mellan Irland och Nordirland – ska hanteras.
Storbritannien – där parlamentet inte kan komma överens om någonting oavsett hur många debatter och voteringar som genomförs i underhuset – tycker nu att EU:s 27 övriga medlemmar snabbt som ögat ska enas i en kompromiss som går britterna till mötes.
Men EU har sina regler som ytterst vilar på unionsfördraget. Alla medlemsstater måste godkänna ett utträdesavtal. Det går inte i en handvändning. Kanske räknar Johnson med det. Så att EU kan bli syndabock.
På tisdagen manade Donald Tusk, EU:s permanente rådsordförande, Boris Johnson att inte skylla på EU. "Du vill inte ha ett avtal, du vill inte ha en förlängning, du vill inte ha ett återkallande, quo vadis?" – vart vill du komma – undrade Tusk.
Frågan är om ens Johnson vet vid det här laget.
Gå till toppen