Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingela Ragnerup trotsar butiksdöden

Hon var ensamstående mamma och köpte sin första butik när alla andra sa att hon inte borde göra det. Nu blomstrar affärerna både i Löddeköpinge och i Lund för Kävlingedottern Ingela Ragnerup.

Ingela Ragnerup är uppvuxen i Kävlinge och har satsat både i hemkommunen och i Lund.Bild: LILL ERIKSSON
Vi ses i butiken på Center syd i god tid innan öppning. Det brukar vara ödsligt i gallerior och köpcenter tidigt på morgonen, men Ingela får släppa in den ena morgonpigga kunden efter den andra så fort vi tänt upp lokalen. I år firar hon tio år som egenföretagare.
Det är 13 år sedan hon lämnade säljjobbet i taxfreebutiken på Sturup och började i smyckebutiken på Nova i Lund. Snart blev hon butikschef och tog sedan över alltihop.
– Alla sa "köp inte!", till och med min familj. Jag var singel, hade två barn och litet hus i Furulund. Jag pantsatte huset och till slut gick pappa i borgen, berättar Ingela Ragnerup
Hon var säker på att det var en bra affär, samtidigt erkänner hon att konsekvenstänk aldrig varit hennes grej. Mer att leva för dagen. För drygt fyra år sedan öppnade hon butiken i Lödde.
Nu sysselsätter de båda nio anställda och omsätter tillsammans mer än sju miljoner kronor om året och båda går med vinst.
– Jag omsätter mycket mindre här i Lödde, men har också mindre utgifter. I Lund är det mer strikt, man måste komma påläst till mötena, det går inte komma och inte veta. I början kämpade jag verkligen i förhandlingarna mot karlar 50+.
Många tror att butiksnamnet Mischief anspelar på fröken chef Ingela, men det är helt fel.
– Det är en förkortning av engelska "mischievious" som betyder busig. Det lät ungt och hippt då, men nu är jag snart 42. Det är bara att gilla läget. Jag tycker faktiskt det är lyxigt nu, tre barn, två butiker, hus och större bil än den lilla Fiestan jag hade. Allt kommer med åldern - och så har jag jobbat jättehårt.
Butikerna har öppet alla dagar om året, förutom tre röda. Störst utmaning är att hålla ihop familjen - sambon och barnens farmor är räddningen när Ingela arbetar kvällar, helger och julaftnar, men hon känner inte att hon offrar något.
– "Familjen" på jobbet är ju jätteglada att vi delar på det. För att det ska gå bra och alla anställda ska vara nöjda, krävs att jag också engagerar mig.
Varför har det gått så bra?
– Jag gillar det jag gör. Den dagen jag tappar intresset är det dags att byta bransch. Jag är inte rädd för det. Jag började som yogainstruktör på spahotell i Sunne. Jag använde sällan smycken, men hade tid över och provade smida i silver. Det var mycket kändisar på hotellet och Tilde de Paula tyckte ett av mina smycken var fint. Hon fick det och använde det varje söndagsmorgon i tv.
Flera butiker hörde av sig och ville beställa, men egen tillverkning lockar inte, berättar Ingela. Hon har nytta av att kunna fixa kärvande juveler, men drivs mer av att arbeta med stora designermärken, skyltning och kundrelationer.
– Jag kan nog namnen på hälften av alla våra kunder - den kontakten är min styrka. De är lojala och trogna och så tror jag de vill att det ska fungera här. Jag står stadigt och har aldrig varit rädd för näthandelns konkurrens, säger Ingela Ragnerup.
Och om fem år?
– Bara för ett halvår sedan tänkte jag, är det detta jag ska göra resten av livet. Men så inser jag att det handlar om alla relationer och samarbeten. Jag har aldrig drömt om ett imperium, utan mer om att gilla det jag gör. Jag kan inte vara i tio butiker samtidigt. Jag ska ta vara på och njuta av det jag har, kanske öppnar jag en butik till, eller så är jag jättenöjd.
Bild: Privat

Min bild: kompisar från förr

"En framgångsfaktor är att ha ett liv sidan av jobbet. Jag är duktig på att ta hand om mig. Vi är ett gäng Kävlingetjejer från skoltiden som åker på spa eller sitter i en husvagn och äter pizza, pratar minnen. Vi visste nog redan som småtjejer vad det skulle bli av oss. Jag tycker vi har gjort självklara val i livet.
Mitt tips till den som vill starta eget är: våga, bara gör det! Men du måste tycka det är roligt."
Fakta

Ingela Ragnerup

Ålder: 41 år.

Bor: Villa Åkershäll, Kävlinge.

Familj: Sambon Mikael Schalin, 38, barnen Jack, 17, Holly 15, Harry, 5 och 17-åriga katten Kitty.

Gör: Äger och driver butikerna Mischief Jewellery på Center Syd i Löddeköpinge och Nova i Lund.

Fritid: Baka och laga mat med barnen, och umgås med vännerna.

Gå till toppen