Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Katrin Stjernfeldt Jammeh om krokodilgapet: ”Vi har en stor utmaning”

Finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) måste hantera ett hål på 392 miljoner kronor i budgetarbetet inför 2020.
– Vi har en stabil grund att stå på. Men vi har en stor utmaning framöver att klara att finansiera välfärden på den nivå vi har idag, säger hon.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Bild: Johan Nilsson/TT
De styrande partierna Socialdemokraterna och Liberalerna har ett kärvt utgångsläge i arbetet med Malmö stads budget för 2020.
I den prognos som ekonomidirektör Anna Westerling presenterade för de ledande politikerna i måndags saknas det 392 miljoner kronor om all kommunal verksamhet drivs vidare med oförändrad servicenivå. Det beror på att kostnaderna ökar ännu mer än intäkterna, i linje med det ”krokodilgap” som revisionskonsulten PWC varnade för i en rapport år 2016.
Finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammehs (S) budskap är att kommunen är redo.
– Vi har en hög beredskap för att det är ett gap mellan vad välfärden kostar idag och vad välfärden kan kosta framöver om man inte skjuter till mer resurser eller effektiviserar verksamheten, säger hon.
Katrin Stjernfeldt Jammeh hänvisar till att Malmö stad under de senaste tre åren gått med totalt nära tre miljarder kronor i överskott.
– Vi har en stabil grund att stå på men vi har en stor utmaning framöver att klara att finansiera välfärden på den nivå vi har idag, säger hon.
Men de tidigare överskotten som avsatts i en resultatutjämningsreserv kan inte användas för att täcka de 392 miljoner som enligt ekonomidirektörens prognos fattas för att budgeten på totalt 25 miljarder kronor ska gå ihop. Att använda reserven till de löpande kostnaderna skulle kräva en större inbromsning av konjunkturen än vad som väntas 2020 enligt organisationen Sveriges kommuner och landsting SKL.
– Ännu så länge är vi inte i ett sådant läge, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Det betyder att det blir nödvändigt att spara genom att skära i utgifterna eller effektivisera, eller öka intäkterna.
– Vi tittar på vilka delar vi kan effektivisera utan att det drabbar verksamheterna. Men hur vi landar än, är för tidigt att säga, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Socialdemokraterna och Liberalerna har inlett sina budgetförhandlingar där även Miljöpartiet deltar.
Katrin Stjernfeldt Jammeh ger inget rakt svar på frågan om skolorna slipper sparkrav.
–  Vi sitter och diskuterar en budget som ska bli långsiktigt hållbar.
En möjlighet som politikerna ibland använder sig av för att få ihop budgeten är att göra ett mindre påslag för förväntade ökningar av pris och lön än vad SKL rekommenderar.
Ett annat sätt är att öka intäkterna genom att höja kommunalskatten. Katrin Stjernfeldt Jammehs svar på hur hon ställer sig till de alternativen är:
– Jag tänker inte gå in på något konkret.
Hon signalerar dock att budgeten kommer att innehålla satsningar på arbetsmarknadsåtgärder.
– När staten backar tillbaka behöver vi själva jobba mer intensivt med att se till att fler Malmöbor kommer i jobb.
Det största oppositionspartiet Moderaterna samarbetar med Centerpartiet, men de två partierna presenterar två separata budgetförslag.
– Utgångspunkten i den moderata budgeten att prioritera lite hårdare för att se till att de allra mest grundläggande kommunala verksamheterna har en tillräcklig finansiering. Där vill jag peka ut förskola, grundskola och hemtjänst, säger oppositionsrådet Torbjörn Teghammar (M).
Miljöpartiet får genom sitt budgetsamarbete med Socialdemokraterna och Liberalerna inflytande över budgeten, men partiet presenterar ändå ett eget budgetförslag.
– Vi är ett oppositionsparti och det är viktigt att visa vad vi står för, säger Stefana Hoti (MP).
Gå till toppen