Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Positivt i Höllviken – men meröppet dröjer i Skanör

Införande av meröppet på biblioteket i Skanör skjuts upp. Erfarenheterna från Höllviken är visserligen goda, men kostnaden anses vara för hög.

Meröppet infördes på Höllvikens bibliotek 2017. Allt fler väljer numera att besöka lokalerna på tider då biblioteket är obemannat.Bild: Mats Amnell
2017 infördes meröppet på Höllvikens bibliotek, och planen har varit att gå vidare och erbjuda motsvarande service på övriga bibliotek.
Meröppet innebär att den som registrerar sig kan komma in och låna på biblioteket även under tider när ingen personal finns på plats. I Höllviken är biblioteket tillgängligt för alla registrerade besökare klockan 10-22 alla dagar i veckan.
Näst på tur är Skanörs bibliotek. Men politikerna valde tidigare i år att först låta utreda erfarenheterna.
Nu har resultatet presenterats och fördelarna visar sig överväga. Allt fler besöker biblioteket på obemannad tid, även om andelen fortfarande är liten jämfört med när personal finns på plats.
Under 2018 gjordes totalt ca 76 300 lån och cirka 100 200 besök på Höllvikens bibliotek. Besöken under meröppettid utgjorde cirka sex procent av antalet lån och tre procent av besöken.
”Meröppna bibliotek är en mötesplats och bidrar till att få ett levande centrum och ett effektivare utnyttjande av både lokaler, böcker och andra medier. Meröppna bibliotek kan även generera fler låntagare”, sägs det i utvärderingen.
Oro för skadegörelse och busliv på obemannade tider har däremot visat sig obefogade.
Trots det väljer politikerna att vänta med införandet på Skanörs bibliotek. Skälet är ekonomiskt. 900 000 kronor fanns avsatt i budget. Men kostnaden beräknas nu till cirka 1,4 miljoner kronor.
Bland annat handlar det om lokalanpassningar och att ett nytt inpasseringssystem behöver installeras.
– Ambitionen är fortfarande att gå vidare med det här. Men på grund av kostnaden väljer vi att avvakta något eller några år, säger Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M).
Gå till toppen