Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Reseindustrins gröna löften svårkontrollerade

Få av flyg- och resebolagen kan redovisa att de faktiskt har kompenserat för sina utsläpp, enligt DN:s granskning. Arkivbild.Bild: Terje Pedersen/NTB/TT
Det är svårt att kontrollera om rese- och flygbolag håller sina löften om klimatkompensation, visar en granskning av branschen som Dagens Nyheter gjort.
Av de fem största resebolagen och tio största flygbolagen i Sverige uppger totalt sex att de kompenserar för hela eller delar av företagets utsläpp. Men endast två redovisar så kallade kompensationskvitton som intygar att företaget investerar i projekt som genererar motsvarande utsläppsminskning. Det kan bland annat handla om skogsplantering eller investeringar i förnybar energi.
Inget av bolagen har heller besökt de projekt de säger sig investera i och endast ett, Finnair, vill säga hur mycket det lägger på klimatkompensation.
– Om jag som enskild konsument vill kompensera min flygresa vet jag sällan hur det går till eller vem som gör det här klimatarbetet åt mig på plats, säger Eva Lövbrand, lektor på Tema miljöförändring vid Linköpings universitet, till DN.
Gå till toppen