Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sköt flickvän av misstag – döms till 2,5 års fängelse

Han skulle visa pistolen för flickvännen. Det slutade med att hon blev skjuten. Nu måste mannen betala 87 000 kronor i skadestånd till kvinnan – och han döms till fängelse i 2,5 år.

Polis hittade den svårt skadade kvinnan på en cykelbana natten mot den 3 januari 2017. Arkivbild.Bild: Patrick Persson
Den 32-årige mannen var påverkad av narkotika. Han beväpnade sig med en revolver och gick, tillsammans med sin flickvän, ut i parken vid Västra Kattarspvägen mitt i natten den 3 januari.
Han skulle lära flickvännen i 20-årsåldern att skjuta.
Flickvännen berättade i rätten att han sköt tre skott i luften. När han sänkte vapnet träffades hon i höften. Benet i höften, livmodern och äggstocken skadades.
Skadan var livshotande, konstaterar rätten. Och enligt läkare som vittnade i rätten innebär den att kvinnan förmodligen aldrig kan föda barn.
Efteråt fick pojkvännen panik. När han ringde SOS sa han att de blivit attackerade av okända män. Han bad flickvännen ljuga om detta.
Pojkvännen erkände brottet i rätten. Han berättar att han har haft ångest över det inträffade i nästan tre år. Han har sedan dess försökt sluta missbruka droger.
Han har tidigare dömts till fängelse för ringa narkotikabrott, narkotikabrott, rattfylleri i samma ärende.
Nu döms han för grovt vapenbrott och vållande till kroppsskada, grovt brott. Fängelsestraffet blir 2,5 år.
– När man skjuter någon kan det bli mer eller mindre allvarliga skador. Det här är allvarliga skador som nästan ledde till dödsfall. Det vägdes in när vi bestämde straffvärdet, säger rådman Anders Aurell.
Orsaken till att straffet ändå stannade på 2,5 år beror på att 32-åringen också fick straffrabatt, eftersom han fått vänta nästan tre år på rättslig prövning.
Kvinnan får 33 000 i skadestånd för sveda och värk, 50 000 i skadestånd för kränkning och 3600 för skadade kläder och vårdkostnader. Mannen och kvinnan är inte längre ett par.
Läs också Skulle visa vapnet för flickvännen – sköt henne i höften
Gå till toppen