Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storstrejk mot president Moreno

Demonstranter i Ecuador lamslog delar av landet i en massiv, nationell strejk mot president Lenín Moreno. Ilskan rör främst indragna bränslesubventioner, men är ett direkt hot mot Morenos presidentskap.

Demonstranter bränner en barrikad i Ecuadors huvudstad Quito.Bild: Fernando Vergara/AP/TT
Demonstranter och säkerhetsstyrkor drabbade samman i huvudstaden Quito och flera andra städer under onsdagen. Kraven är att Morenos regering drar tillbaka de åtstramningar som utlysts, främst då avslutandet av bränslesubventioner. Men det verkliga kravet, som växt under en veckas protester, är att Moreno avgår.
Regeringen har svarat med att utfärda utegångsförbud i strategiska områden under dygnets mörka timmar, vilket inte skrämde demonstranterna. På tisdagen stormade grupper parlamentet, för att sedan drivas ut av kravallpolis sent på kvällen.
Moreno utlyste redan i torsdags undantagstillstånd, som inte har fått demonstranterna att rygga tillbaka. Under tisdagen utfärdade han även utegångsförbud under kvälls- och nattetid i alla områden runt myndighetsbyggnader och andra för styret viktiga platser.
Under onsdagen kom flera tusen demonstranter till huvudstaden för att visa sitt missnöje mot regeringen, enligt en företrädare för ursprungsbefolkningsorganisationen Conaie. Även fackföreningar och lantarbetarorganisationer deltar i protesterna.
Presidenten har också förflyttat regeringens verksamhet till staden Guayaquil nära Stilla havskusten på grund av protesterna.
Konflikten förvärras av ett politiskt spel som pågår i landet. Moreno anklagar den tidigare presidenten Rafael Correa för att ligga bakom protesterna i ett försök att störta presidenten i en statskupp. Correa påstås också få stöd av Venezuelas kontroversielle ledare Nicolás Maduro.
Latinamerikanska länder som Argentina och Brasilien ser samtidigt Moreno som en politisk frände i kampen mot Venezuelas ledare.
Protesterna i Ecuador med sina 17 miljoner invånare inleddes den 3 oktober, sedan regeringen efter en överenskommelse med Internationella valutafonden (IMF) infört flera reformer, allt i syfte att minska Ecuadors underskott och utländska skulder.
Gå till toppen