Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

19-årig bombman svårt skadad vid explosion – nu åtalas han i spränghärva

Den 19-årige mannen blev svårt sprängskadad när han placerade ut en bomb i ett trapphus. Nu ställs han inför rätta – i en härva där flera personer åtalas för inblandning i tre olika sprängningar.

19-åringen fick livshotande skador när hans egen sprängladdning detonerade i ett trapphus på Söderkulla natten mot 9 december ifjol.Bild: Foto: Patrick Persson
Enligt åtalet hade 19-åringen fått i uppdrag att placera ut en termos med sprängdeg utanför en lägenhet på en adress på Söderkulla. Och sedan tänt på stubintråden.
Men bomben hann detonera innan han satt sig i säkerhet.
19-åringen överlevde, men fick svåra skador.
– Han förnekar brott och har inga kommentarer, säger hans försvarare Sanna Herlin.
I bevisningen mot 19-åringen ingår förhör med de poliser som ryckte ut på bomblarmet. 19-åringen ska ha erkänt för dem att han orsakat explosionen.
Bevisningen bygger på säkrade övervakningsfilmer och spaningsiakttagelser, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Polisen hade nämligen den misstänka bombligan under övervakning – och avlyssnade deras mobiler.
Totalt ställs åtta personer inför rätta i härvan.
Männen ställs inför rätta för ytterligare två sprängdåd. Dels mot en livsmedelsbutik på Lantmannagatan, dels utanför en fastighet på Ridspögatan. Båda dåden skedde i december ifjol.
En 28-årig man pekas ut som huvudman i ligan. Måltavlorna för sprängdåden har vid flera fall farit närstående till 28-åringen.
Dessutom väcks åtal för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
Detta med anledning av att polis den 23 januari 2019 anträffade två automatvapen, en större mängd ammunition samt sprängmedel och hjälpmedel på ett vindsutrymme på Lönngatan i Malmö.
Bevisningen mot de åtalade består i detta fall i huvudsak av dna-spår och fingeravtryck samt information från hemlig telefonavlyssning och från beslagtagna telefoner, uppger åklagarmyndigheten.
Gå till toppen