Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Demonstranter: Stoppa svensk vapenexport till Turkiet

På torsdagskvällen samlades hundratals människor på Möllevångstorget i Malmö, liksom i andra städer runt om i världen, för att fördöma Turkiets offensiv i norra Syrien.
– Vi vill visa solidaritet och synliggöra vad som pågår just nu, säger Jenny Nguyen i Rojavakommittén Malmö.

Bild: Patrick Persson
”Stoppa den svenska vapenexporten till Turkiet”. Så löd demonstranternas krav på Möllevångstorget, där människor samlats för att visa sin avsky för de senaste dagarnas offensiv i norra Syrien, ett område som kurderna kallar Rojava.
– Det är ett folkmord som kommer att äga rum där. Nu måste vi agera. Ikväll har vi talare på plats som kan ge en bild av vad som händer i Rojava och vi uppmanar folk att agera, säger Jenny Nguyen.
Att synliggöra Sveriges roll är ett mål med demonstrationen.
– Vi har en aktiv roll i det som händer, i och med att det sker en vapenexport till Turkiet. Vi vill stoppa den exporten nu, säger Jenny Nguyen.
Enligt Sveriges radio kräver fem av åtta riksdagspartier att Sveriges export av krigsmaterial till Turkiet stoppas. Justitieminister Morgon Johansson säger i en kommentar till Ekot att det hittills i år inte har beviljats några exporttillstånd för krigsmateriel till Turkiet.
Torsdagens demonstration hölls samtidigt i 12 svenska städer, samt på flera håll i världen.
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen