Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre superrika i Kina

Kinas rikaste person, Jack Ma, uppträder vid Alibabas 20-årsjubileum i Hangzhou förra månaden.Bild: Chinatopix/AP/TT
Antalet superrika kineser, personer med en förmögenhet på minst två miljarder yuan eller cirka 2,8 miljarder kronor, har i år minskat för andra året i rad, till 1 819 personer, enligt den så kallade Hurun-rapporten. Det är första gången på 21 år som antalet superrika har minskat under två år i följd. I fjol fanns 1 893 personer med på listan.
Innan 2018 hade listan bara krympt två gånger, under den globala finanskrisen 2008 och 2002, sedan it-bubblan spruckit. Orsaken till att de superrika nu blir färre är enligt rapporten den kinesiska regeringens åtgärder för att omstrukturera ekonomin och minska företagens skuldsättning.
Listan toppas alltjämt av e-handelsjätten Alibabas grundare Jack Ma, med en personlig förmögenhet på motsvarande över 380 miljarder kronor. Han följs av Pony Ma, vd och ordförande i it-konglomeratet Tencent och fastighetsmagnaten Wang Jianlin. Den sistnämnde har dock fått se sin förmögenhet nästan halveras i värde när hans Wanda Group tvingats sälja av fastigheter för att minska skuldberget.
Gå till toppen