Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Kan de göra det svårare för brottslingarna så tycker jag det är bra”

Danmark tänker införa gränskontroller mot Sverige. Bland färjeresenärerna i Helsingborg gick åsikterna om den hårdare bevakningen isär.

Göran och Eva Zachrisson har inga problem med att tvingas visa legitimation någon gång extra när de reser över sundet.Bild: Björn Lilja
Några timmar efter att den danska regeringen presenterat planerna på en utökad gränskontroll mot Sverige, för att arbeta mot gränsöverskridande kriminalitet och terror, är åsikterna om förändringen blandade vid färjeläget i Helsingborg.
Rent praktiskt kan det komma att bli ID-kontroller vid inresa till Danmark någon eller några gånger per vecka. Frekvensen beror framför allt att på om myndigheterna tror att misstänkta individer är på väg över gränsen.
Göran och Eva Zachrisson sitter i en nära nog folktom avgångshall i Knutpunkten och väntar på rätt båt för att kunna avnjuta en räkfrossa ombord. De har hört om de danska planerna.
– Jag tycker det är bra, säger Eva Zachrisson.
– Kan de göra det svårare för brottslingarna så tycker jag det är bra, säger Göran Zachrisson.
Just på den här turen hade de inte påverkats alls av en utökad kontroll eftersom de inte ska gå av. Men även om de hade gjort det är de beredda att ta den eventuella väntetid som en kontroll skulle innebära.
Brita Ängeby tycker de utökade kontrollerna är tråkiga och leder till mindre integration.Bild: Björn Lilja
Brita Ängeby kommer just av från färjan och hon är av motsatt åsikt.
– Jag tycker det är tråkigt. Det tar onödig tid om man måste visa sin legitimation, säger hon.
Men det är inte det verkligt viktiga skälet till hennes motvilja. Hon tror istället att allt fler kontroller riskerar att på sikt slå sönder integrationen i Öresundsregionen. Hon tror dessutom att det krävs andra åtgärder för att stoppa kriminaliteten. En gränskontroll förslår inte långt menar hon. Bättre då att bevara öppenheten.
– Det har alltid varit lätt att resa här.
Anne Källström förstår att danskarna vill utöka sin gränskontroll.Bild: Björn Lilja
Anne Källström känner med danskarna och har inga problem med utökade kontroller. Sedan i februari i år har 13 sprängningar ägt rum där. Danskarna misstänker också att svenskar ligger bakom två grova brott i Danmark under sommaren.
– Jag förstår dem. Det kan inte vara roligt att få in brottslingar från Sverige, säger Anne Källström.
Gå till toppen