Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

M-politiker positiv till att utreda återinförd allmännytta i Lomma

Lomma behöver ett kommunalt bostadsbolag för att få fart på byggandet av hyresrätter, anser Socialdemokraterna i en motion till fullmäktige.
M-kommunalrådet Robert Wenglén tycker att förslaget kan vara värt att utreda.

Sedan Lomma kommun sålde sitt bostadsbolag har en helt ny stadsdel vuxit fram norr om Höje å. Men andelen hyresrätter är låg. Bostadsrätter och småhus dominerar bland det som byggts på senare år.Bild: Hussein El-alawi
2008 sålde Lomma kommun sitt allmännyttiga bostadsbolag med cirka 300 lägenheter till Stena Fastigheter för 185 miljoner kronor.
Nu vill oppositionspartiet Socialdemokraterna att kommunen utreder möjligheten att starta ett nytt bostadsbolag för att få igång byggandet av hyresrätter.
– Det finns en brist på hyresrätter i Lomma. Sedan allmännyttan såldes har det primärt byggts bostadsrätter. Det räcker inte att lita på marknaden. Vill man ha fler hyresrätter behövs ett kommunalt bostadsbolag, säger oppositionsrådet Per Bengtsson.
Enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, har det sedan bostadsbolaget såldes 2008 och fram till 2018 byggs 162 hyresrätter i kommunen, mot 1 273 bostadsrätter och småhus med äganderätt.
Under de tio år som föregick försäljningen, 1997-2007, uppfördes 135 hyresrätter och 854 bostadsrätter och småhus.
– Det behövs en mångfald på bostadsmarknaden för att underlätta för unga att få sin första bostad. Exempelvis kan skilsmässor, sjukdom och konkurser göra att människor måste sälja hus eller bostadsrätter och då tvingas flytta från kommunen. Att integrationen försvåras på grund av bristen hyresrätter är en annan aspekt, säger Per Bengtsson.
Kommunalrådet Robert Wenglén (M) är öppen för att utreda återinförandet av något som hans parti avskaffade för drygt tio år sedan.
– Spontant tycker jag att vi kan behöva se över om det kan finnas någon poäng med ett allmännyttigt bolag. Investeringar i fastigheter har historiskt varit en bra affär som skulle kunna stärka kommunens kassa på lång sikt.
Vilka möjligheter ser du att driva en kommunal bostadspolitik?
– Det är en fråga vi måste sätta oss in i. Men det finns en illusion om att kunna bygga billigt och att folk ska få bo i nya bostäder med låg hyra. Det är en ekvation som inte går ihop eftersom allmännyttiga bolag måste verka på affärsmässiga grunder. Många vill bo centralt, markpriserna i Lomma är höga och vi måste följa svensk byggstandard.
S-motionen kommer att tas upp för beslut i kommunfullmäktige framöver sedan olika kommunala organ fått möjlighet att yttra sig.
Gå till toppen