Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olsson om Handke: ”Ingen debattör”

Peter Handke får Nobelpriset i litteratur 2019. Ett tvivelaktigt beslut enligt vissa – men Handke är ingen politisk författare, framhåller Nobelkommitténs ordförande Anders Olsson.

Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, tillkännager 2018 och 2019 års pristagare av Nobelpriset i litteratur i Börssalen i Gamla Stan i Stockholm.Bild: Karin Wessl n/TT
Med stoiskt lugnt mötte den nytillträdde ständige sekreteraren Mats Malm för första gången den samlade presskåren i Börshuset för att tillkännage inte bara ett, utan två Nobelpriser i litteratur. Det tog ett litet tag, men när han väl klev ut genom dörren till Börssalen, prick klockan 13, hade lokalen fyllts på ordentligt med journalister. Vid tillkännagivandet av Olga Tokarczuk som 2018 års pristagare för Nobelpriset i litteratur hördes under någon sekund spridda applåder.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen