Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pensionärerna vill rädda kvar fixartjänsten

Svedala kommuns fixartjänst för äldre är viktig för att förhindra fallolyckor. Det tycker pensionärsrådet, som protesterar mot socialnämndens förslag om att dra in tjänsten som en del i besparingarna inför nästa år.

Socialnämndens sparbeting på 4 miljoner ska, enligt ett första förslag, mötas genom att låta bli att tillsätta enstaka vakanta tjänster över olika delar av socialförvaltningens verksamheter, som särskilt boende, lss och individ- och familjeomsorg.
I förslaget ingår även att spara in fixartjänsten, som ger äldre gratis hjälp med vardagliga sysslor som att sätta upp gardiner och tavlor, eller byta glödlampor.
Men pensionärsrådet i Svedala är kritiskt till den delen av förslaget.
– Fixar-Janne, som han kallas, gör ett stort jobb med att förhindra fallolyckor bland äldre. Att kliva upp på en pall för att sätta upp en gardin innebär en risk att ramla ner, säger ordförande Björn Jönsson (S), och nämner också den rullator-service som erbjuds.
På rådets senaste sammanträde beslutade man att lyfta frågan och skicka en invändning vidare till kommunstyrelsen.
– Det går inte att räkna om den här tjänsten i hur många olyckor som undviks. Men tar man bort den kanske vi ser att det sker fler olyckor, det innebär också kostnader, säger Björn Jönsson.
Socialnämndens ordförande Per Matsson (M) håller med om att fixartjänsten är viktig, och ger lugnande besked.
– Det har inte fattats något beslut om att dra in den. Men den förekommer på en lista över tänkbara besparingar. Så småningom ska nämnden fatta beslut om internbudget och faktiska besparingar. Vi kommer att göra allt för att skona den tjänsten.
Varför har ni då med tjänsten på listan?
– För att den tillhör verksamhet som inte är lagstadgad, och de frivilliga verksamheterna hamnar mer eller mindre automatiskt på den listan.
Är det pensionärsrådets protest som blivit avgörande?
– Nej, den här inställningen har jag haft hela tiden.
Gå till toppen