Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svajig börs stängde på plus

Den inledande handeln var trevande på Stockholmsbörsen på torsdagen, men kurserna repade sig och det breda OMXS-indexet stängde på plus 0,4 procent. Även de ledande börserna ute i Europa steg.

Stockholmsbörsen steg efter en trevande inledning. Arkivbild.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Råvarusektorn utmärkte sig på storbolagsindexet OMXS30: ståljätten SSAB steg 4,1 procent och gruvbolaget Boliden klättrade 3,8 procent. Också verkstadsbolagen SKF, Sandvik och Volvo gick bra och ökade mellan 2 och 3 procent.
Även storbankerna återfanns högt på OMXS30. Nordea ökade 1,9 procent och de övriga tre steg runt 1,5 procent.
Den stora förloraren bland Stockholmsbörsens tungviktare var medicinteknikbolaget Getinge, som föll 3,7 procent efter en vinstvarning från branschkollegan Philips. I närliggande sektorn läkemedel hade även Astra Zeneca en dålig dag: aktien tappade 0,6 procent.
Modeföretaget RNB chockade häromveckan med en vinstvarning som fick aktien att nästan halveras i värde. Torsdagsmorgonens delårsrapport bjöd inte på några positiva överraskningar, men kursen steg ändå 0,4 procent. Räknat från årsskiftet har RNB, med kedjorna Polarn o Pyret och Brothers och butiker på NK-varuhusen i Stockholm och Göteborg, förlorat cirka tre fjärdedelar av sitt börsvärde.
CAC40-index i Paris ökade 1,3 procent och DAX-index i Frankfurt steg 0,6 procent, medan Londonbörsens FTSE100-index gick upp 0,4 procent.
Gå till toppen