Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Trumps löften upp i rök.

Donald Trump.Bild: Evan Vucci
Donald Trump hänvisar till andra världskriget när han förklarar agerandet mot kurderna i norra Syrien. Så rör det sig också om ett svek av historiska mått.
"De hjälpte inte oss i Normandie som ett exempel", säger den amerikanske presidenten i ett försök att tona ned betydelsen av samarbetet med kurdiska styrkor. Likväl var det de som gav honom hans tydligaste framgång på utrikesplanet: segern över IS.
USA övertygade kurderna om att, med amerikanskt understöd, försöka förgöra den ökända terrorsekten. Framgången i kampen hade ett väldigt högt pris, vilket Trump själv betonade vid en presskonferens i fjol: "Tiotusentals kurder dog i strider mot IS. De dog för oss … Vi glömmer inte."
I somras slöt sedan amerikaner och turkar ett avtal som fick kurderna att rusta ned i gränstrakten till Turkiet. Därmed var de särskilt sårbara när Trump utan förvarning drog tillbaka amerikanska trupper och gav Turkiet möjlighet att gå in militärt i området. Nu är striderna igång. Redan kommer rapporter om civila offer och påtaglig risk för att kurdernas tiotusentals IS-fångar ska börja fly – med allt vad det kan innebära av nya krigsoffensiver och terrordåd.
Det senare problemet avvisar Trump med att de ju ändå kommer att fly till Europa. Så lite ansvar känner USA:s president alltså idag för säkerheten i den världsdel som amerikanerna var med och befriade från nazisterna. Ändå denna märkliga historiska referens.
Sveket i norra Syrien angår inte bara kurderna, utan i förlängningen även andra vänner och militärt allierade till amerikanerna. Däribland Sverige som på senare år har fördjupat försvarssamarbetet med USA. Under Trump kan amerikanska löften och lojaliteter uppenbart försvinna över en natt. Och Sverige stred trots allt inte heller i Normandie.
Gå till toppen