Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Berg: ”Då ska vi städa av dem”

Om Sverige lyckas med att ”göra sina saker rätt” blir Malta en enkel match. Det anser landslagsanfallaren Marcus Berg. – Jag hoppas att vi gör en bra match, då ska vi städa av dem, säger han.

Gör Sverige jobbet – då blir det en komfortabel seger mot Malta, tror anfallaren Marcus Berg.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Efter Sveriges sista förberedande träning på Ta' Qali-stadion utanför Valletta slår landslagsanfallaren fast att planen var sådär och ”ganska lik konstgräs”. Därefter utvecklar han sitt resonemang och säger att planens skick trots allt kan vara en fördel för Sveriges i lördagskvällens EM-kvalmöte med Malta.
– Det kan gå snabbt och det kan vara positivt för oss om vi får till vårt spel, speciellt offensivt, med lite ”one-touch” och gå på djupet och så, säger han.
Just snabbheten är en viktig detalj i Sveriges spel.
Med tanke på att Maltas försvarsspel har imponerat, framför allt under de senaste matcherna mot Norge och Rumänien, inser spelarna och ledarna att de kommer att få fördel av att möta ett oorganiserat hemmaförsvar.
– De försvarar sig väldig bra, gör det i stora delar av matcherna och ibland har de till och med varit sex, sju spelare i backlinjen. Det kommer att bli svårt för oss men vi måste hitta rätt tillfällen för att slå till med snabba attacker, säger Berg.
– Men jag tycker att vi har gjort det bra mot sådant här motstånd och gör vi våra saker rätt, då ska vi fixa den här matchen ganska lätt.
TT: Vad behöver ni då göra rätt?
– Det är väl den vanliga... Jag blir lite klyschig, men det gäller att sätta defensiven i vår press, inte bara tokpress utan ligga rätt, hitta rätt ytor och sedan även våga gå för det och inte bara ha bollinnehav och skapa chanser på det sättet, för där kommer de att kunna försvara sig bra, säger han.
– När vi vinner boll gäller det att gå i rätt lägen, för då finns det ytor att skapa chanser på.
För förbundskapten Janne Andersson handlar ”göra rätt saker” om att ta varje utmaning som den allra viktigaste, inte blicka framåt på nästa utan hela tiden se till att vara i nuet.
Därför handlar allt just nu om Malta-matchen och det är först på söndag som han och landslaget kommer att börja tänka på kvalsamlingens sista match hemma mot Spanien på tisdag.
– Vi behöver göra allting rätt för att vinna matcher och jag tycker att vi har klarat av det på ett bra sätt. Vi har haft den utgången att vi spelar första matchen, gör det så bra vi kan och sedan får vi titta framåt, säger han.
Gå till toppen