Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre lockas av husköp utomlands

Höstmörkret och kylan får många soltörstande svenskar att längta efter ett eget boende i solen. Men den svaga kronan och ökade huspriser avskräcker allt fler svenskar från att slå sig till ro utomlands.

Svag krona, konjunkturoro och ökade huspriser gör att intresset för att köpa bostad i solsäkra Spanien och Portugal har svalnat. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
I helgen anordnas i Stockholm en mässa för svenskar som drömmer om ett utlandsboende. Men det senaste året har svenskarnas intresse för husköp utomlands svalnat. Åtminstone i solsäkra Spanien och Portugal.
Totalt registrerades 723 svenska bostadsköp under årets andra kvartal. Det är en minskning med 30 procent jämfört med samma period 2018, och den lägsta kvartalssiffran sedan andra kvartalet 2015, enligt färska siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores.
Svenska bostadsköpare hamnar på en åttonde plats på listan över utländska köpargrupper i Spanien. Trots att brexit dämpar är den brittiska efterfrågan fortsatt starkast, följt av Frankrike och Tyskland.
I Portugal valde 637 svenskar att slå till på en bostad under 2018, vilket är en minskning i antal med 15 procent jämfört med året innan, enligt ny statistik från den statliga statistikbyrån INE i Portugal.
Den svaga svenska kronan, ovisshet kring den svenska bostadsmarknaden och nya amorteringskrav bedöms ligga bakom den minskade köpviljan bland svenskarna. Dubbelbeskattningsavtalet med Portugal bedöms också ha bidragit.
– Att ha en bostad utomlands är en form av lyxkonsumtion för många. Vi märker att många drar in på lyxkonsumtionen i oroliga tider, och den svaga svenska kronan urholkar köpkraften, säger Daniel Nilsson, chef för Fastighetsbyrån utland.
Under de senaste åren har dessutom bostäder i både Spanien och Portugal kraftigt ökat i pris. I kustområdena där Fastighetsbyrån är verksamma handlar det om en 20-procentig ökning, enligt Daniel Nilsson.
– En semesterbostad i Spanien är en form av konsumtionsvara till skillnad från våra kunders primärboende i Sverige, och när priset på konsumtionsvaror stiger så faller till slut efterfrågan.
Han konstaterar samtidigt att boendeköpen utomlands totalt sett har vuxit under de senaste åren. Exempelvis är fjolårets siffror för svenskarnas bostadsköp i Portugal de näst högsta på fem år, och köpen var i fjol nära tre gånger så många som 2014.
– Den svenska efterfrågan har flerdubblats under den senaste femårsperioden och att tillväxtkurvan planar ut någon gång för att sedan vända upp igen är naturligt. Det är fortfarande många svenskar som köper bostäder, även om vi inte ser inte samma rekordnivåer längre.
Förr var det främst höginkomsttagare och pensionärer som var sugna på ett boende vid Medelhavet. Numera är det mer vanligt folk, barnfamiljer, eller 45-åringar mitt i karriären, berättar Daniel Nilsson.
– Det är fortfarande en del pensionärer som väljer att flytta till Spanien, men totalt sett utgör de en ganska liten del av vår kundbas.
Svenskarna har gått från att söka efter bostäder i mindre orter, primärt för sol och stränder och lugn och ro till att i större mån efterfråga storstad i exempelvis Malaga eller Alicante.
I städerna finns ofta både stränder och storstadspuls, och tillgång till bättre internetuppkoppling.
– Det kan vara så att fler efterfrågar det för att de vill kunna kombinera semester med arbete. I mindre städer är ofta uppkopplingen sämre. Men storstad passar inte alla, många barnfamiljer vill ha det lugnare.
Svenskarna lär inte lämna Medelhavet i första taget. Spanien har en stark position bland svenskarna, och många har en relation till landet, säger Daniel Nilsson.
– Den relationen är superstark och kommer inte att dö ut. Jag tror att efterfrågan kommer tillbaka, men det hänger på kronkursen, konjunkturen och andra faktorer i vår omvärld.
Fakta

Hit flyttar flest svenskar

Spanien hamnar på åttonde plats på topplistan över de vanligaste länderna att utvandra till. Våra nordiska grannländer hamnar alltid högt. Under 2018 var Danmark det populäraste landet att utvandra till, följt av Norge och Storbritannien.

Land Kvinnor Män Totalt

Danmark 1 820 2 036 3 856

Norge 1 727 1 854 3 581

Storbritannien och Nordirland 1 760 1 479 3 239

Finland 1 486 1 410 2 896

USA 1 426 1 360 2 786

Tyskland 1 327 1 361 2 688

Spanien 856 944 1 800

Polen 736 953 1 689

Indien 513 807 1 320

Okänt* 1 682 3 259 4 941

*I kategorin okänt land ingår personer som utvandrar från Sverige utan att anmäla till Skatteverket vilket land de flyttar till.

Källa: Statistiska centralbyrån

Gå till toppen