Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förste rymdflanören har gått bort

Den sovjetiske kosmonauten Aleksej Leonov har avlidit. Leonov var den förste människa som genomförde en rymdpromenad, året var 1965. Arkivbild.Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Den ryske kosmonauten Aleksej Leonov, som den 18 mars 1965 var den absolut första människa som genomförde en rymdpromenad, har avlidit i en ålder av 85 år.
Leonov var en av Sovjetunionens rymdpionjärer, nära vän med Jurij Gagarin som var den förste mänskliga varelse som tog sig till rymden 1961. Men Leonov skrev själv in sig i rymdannalerna när han lämnade Voschod 2 för en rymdpromenad som varade i tolv minuter och nio sekunder.
Leonovs promenad fick dock problem, då hans rymddräkt hade utvidgat sig mer än beräknat på grund av rymdens vakuum. Leonov höll därför inte på att komma in i luftslussen till farkosten igen.
Men Leonov och hans kosmonautkollega Pavel Bejajev höll sedan aldrig på att gå på jordens yta igen: rymdfarkosten kraschlandade i en skog i Sibirien.
Promenaden var ett av universums landmärken som fick rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen att nå nya höjder.
Leonov dekorerades två gånger med det dåvarande landets högsta utmärkelse: Sovjetunionens hjälte.
Ryska rymdflygstyrelsen Roscosmos meddelade omvärlden Aleksej Leonovs dödsfall, och beklagade sorgen över att ”kosmonaut nummer 11” har gått bort.
Gå till toppen