Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olga Tokarczuk: ”Jag är väldigt orolig”

Arvid Jurjaks träffar Olga Tokarczuk då hon gör sitt första framträdande efter Nobelpriset, i tyska Bielefeld. Hon är orolig för att nationalistiska Lag och rättvisa ska segra i söndagens val i Polen.
– Det är en fråga om att vara eller inte vara för Polen och demokratin i landet.

Olga Tokarczuk på biblioteket i tyska staden Bielefeld, där hon gjorde sitt första framträdande efter nobelpriset.Bild: Friso Gentsch
När samtalet från scenen i stadsbiblioteket är slut och publiken ställer sig upp för att applådera börjar flera av dem sjunga en polsk födelsedagslåt. Det finns en stor polsk befolkning i tyska Bielefeld, staden dit Olga Tokarczuk var på väg när Svenska Akademien ringde. Och när hon nu, sju timmar efter samtalet, intervjuas från scenen och läser ur sin senaste roman ”Jakobsböckerna” är det många av Bielefelds polacker som kommit för att se den förmodligen mest påpassade polskan just nu.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen