Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Sverige behöver fortsätta stå upp för flickors rättigheter.”

Idag på FN:s internationella flickdag behöver vi uppmärksamma och försvara att kvinnor själva ska kunna fatta beslut om sina kroppar och liv, skriver Mariann Eriksson som är generalsekreterare för Plan International Sverige.

Vi vet att flickor och kvinnor har potential att förändra samhällen till det bättre. I Hongkong är popstjärnan Denise Ho en samlande kraft bland de unga på gatorna, skriver Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.Bild: Chiang Ying-ying
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Över hela världen ser vi hur flickor och unga kvinnor tar täten i kampen för de stora ödesfrågorna kring demokrati, klimatförändringar och jämställdhet. Men de behöver allierade, för motståndet de möter är starkt. Idag på FN:s internationella flickdag uppmanar Plan International Sverige världens länder att växla upp arbetet för flickors rättigheter och motverka de krafter som vill vrida utvecklingen tillbaka. Sverige behöver fortsätta stå upp för flickors rättigheter.
Greta Thunberg har som ingen annan lyckats väcka världen kring klimatförändringarna. Hon är inte ensam. I USA ser vi Emma Gonzales som mobiliserar mot vapenlagarna. Den unga studenten Alaa Salah i Sudan blev en symbol för kampen för demokrati i våras och i Hongkong är popstjärnan Denise Ho en samlande kraft bland de unga på gatorna. Nadia Murad och Malala Yousafzai har båda vunnit Nobels fredspris i närtid för sitt engagemang för flickors och kvinnors rättigheter att få utbilda sig och leva fria från våld.
Flickor och unga kvinnor kämpar för att få bestämma över sina egna liv – men de möter ett allt hårdare motstånd. På högsta politiska nivå diskuteras hur man bäst kan kontrollera och begränsa tjejer.
På FN:s hälsomöte för drygt två veckor sedan gick USA tillsammans med 19 länder, bland dem Libyen, Saudiarabien, Polen och Brasilien, till hårt angrepp mot de internationella framsteg som gjorts inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter de senaste 30 åren och därmed mot flickors rätt att själva kunna fatta beslut om sina kroppar och liv.
Dessa stater, varav många är ökända för sina brott mot mänskliga rättigheter, vill helt stryka referenser till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i internationella överenskommelser med hänvisning till att dessa kan uppfattas som ett hot mot familjen och verka för rätten till abort.
Experter, MR-försvarare och hälsoorganisationer varnar för att denna politik riskerar både liv och hälsa för miljontals flickor och kvinnor. De behöver programmen som tillhandahåller information, råd och vård kopplat till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, som exempelvis sexualundervisning och mödrahälsovård. Graviditetsrelaterade komplikationer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken bland flickor och unga kvinnor i åldrarna 15-19 år.
Tyvärr är det här inga nyheter. Under de senaste åren har det skett bakslag mot arbetet för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Maktstrukturer och våld fortsätter att hota särskilt flickor och kvinnor. Arbetet för att utrota barnäktenskap till år 2030 måste exempelvis gå tolv gånger snabbare för att vi ska nå ambitionen satt i UNDP:s Globala målen.
Flickor och kvinnor utgör hälften av världens befolkning och har samma rätt till utbildning, ekonomiska möjligheter och politisk makt som män.
Att satsa på flickor är inte bara rätt utan också smart. Vi vet att flickor och kvinnor har potential att förändra samhällen till det bättre. Fredsprocesser som inkluderar kvinnor ökar sannolik­heten för att fredsavtal inte bara ingås utan också håller över tid. Kvinnliga politiker tenderar att prioritera investeringar i infrastruktur och service som gynnar hela befolkningen inom exempelvis utbildning och hälsovård. Och länder med fler kvinnliga parlamentariker fattar överlag grönare beslut.
Idag samlas vi därför för att sätta tjejer först. Ingen flicka ska undervärderas, undermineras eller underskattas. Alla tjänar på – och behövs – i arbetet för jämställdhet. Sverige har en unik position i och med den feministiska utrikespolitiken och Sveriges röst behövs mer än någonsin. Vi måste stå bakom de flickor och kvinnor som världen över kämpar för sina rättigheter trots ett krympande demokratiskt utrymme.
Vi hoppas att Ann Linde (S), i egenskap av ny utrikesminister, ska:
* Säkerställa att den feministiska utrikespolitiken inte bara är tomma ord och att ingen lämnas utanför. I implementeringen måste Sverige därför prioritera insatser som riktar sig specifikt till flickor.
* Vara en ledande röst globalt för att motverka alla former av diskriminering och övergrepp mot flickor.
* Lyssna på och prioritera flickor i beslutsprocesser och utformandet av insatser som berör dem.
Varje flicka har rätt till en god utbildning, en trygg uppväxt fri från våld och att själv få bestämma över sin framtid i ett samhälle där hennes rättigheter respekteras. För flickors framtid är allas framtid.
Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.
Gå till toppen