Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ving: Har fått ett första bud

Det har kommit in ett första bud på Thomas Cooks nordiska verksamhet där Ving ingår. Bolaget har också säkrat en förlängning av resegarantin.

Thomas Cook Airlines meddelades sin konkurs den 23 september. Än så länge fortgår verksamheten i svenska Ving som ingår i koncernen och bolaget hoppas få en ny ägare inom kort. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
I samband med konkursen i moderföretaget Thomas Cook lyftes tidigt att den nordiska verksamheten hörde till koncernens lönsamma delar och att det kunde bli aktuellt med en försäljning.
Nu har ett icke-bindande, så kallat indikativt, bud lagts på verksamheten där Ving, Spies och Tjäreborg samt Thomas Cooks nordiska flygbolag ingår.
– Jag kan bekräfta det, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving, till TT.
Enligt Fredrik Henriksson finns flera intressenter.
– Vi räknar med en ganska snabb försäljningsprocess, säger han.
Svensk-tyska riskkapitalbolaget Triton lade i våras ett bud på bolaget. Triton vill inte uppge om man fortfarande är en intressent.
– Inga kommentarer, säger Fredrik Hazén, presstalesperson på Triton.
Det är den brittiska konkursförvaltaren som styr processen med att hitta en köpare till Ving.
Det har snart gått tre veckor sedan konkursen. Enligt Ving rullar verksamheten på i stort sett som vanligt och försäljningen av resor fortsätter.
Potentiella problem att finansiera resegarantin, något som bland annat uppmärksammades i Svenska Dagbladet , är nu också undanröjda enligt Fredrik Henriksson.
Resegarantin regleras enligt lag. Ett resebolag kan inte sälja paketresor om bolaget inte kan garantera att resans värde är finansiellt garanterad.
Ett avtal med en garantiställare, som skulle löpt ut nästa vecka, är nu i hamn.
– Resegarantin har inte varit något som oroat oss. Avtalen med våra fem garantiställare förnyas och förlängs kontinuerligt. Nu har vi en förlängning, säger Fredrik Henriksson.
Fakta

Detta har hänt

Thomas Cook-gruppen, pionjär inom charterresor, har under lång tid pressats av dålig lönsamhet och har kommit med flera vinstvarningar under det senaste året.

I slutet av augusti meddelade koncernen att man kommit överens med kinesiska Fosun Tourism, sina banker och majoriteten av bolagets obligationsägare, om de huvudsakliga villkoren i ett räddningspaket. Beskedet fick aktien att störtdyka 15 procent på Londonbörsen.

Knappt en månad senare, den 22 september, meddelade resejätten att man behövde få in motsvarande 2,4 miljarder kronor för att kunna fortsätta verksamheten. De ska också ha kallat till krismöte med aktie- och fordringsägare.

Svenska Ving, som ingår i Thomas Cook-gruppen, uppgav då att man inte var orolig för en konkurs.

Dagen därpå, den 23 september, meddelade Thomas Cook att företaget sätts i konkurs med omedelbar verkan.

Gå till toppen