Annons

Annons

Annons

opinionGränskontrollerna

Aktuella frågor
”Gränskontroller har ingen effekt på de organiserade gängen.”

Att bekämpa den organiserade kriminaliteten är kanske rättsstatens viktigaste uppgift. Därför bör alla bli förbannade när regeringar på båda sidor Öresund levererar ineffektiv signalpolitik som svar på riktiga problem, skriver riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ministrar i både Danmark och Sverige försämrar tryggheten när de tar poliser bort från gatan och placerar dem vid gränsen för att kunna signalera handlingskraft, skriver riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C).

Bild: Emil Langvad/TT

Annons

Ingen har missat morden, sprängningarna och de dödiga skottlossningarna som skakar Malmö gång på gång. Kriminella gäng har delar av Malmö i ett järngrepp och hela staden känner av gängens härjande.

Att bekämpa den organiserade kriminaliteten är kanske rättsstatens viktigaste uppgift. När polisen och rättssystemet förlorar delar av samhället är det oändligt svårt att återta makten. Därför måste insatser mot gängen vara seriösa. Och därför bör alla bli förbannade när regeringar levererar signalpolitik som svar. Oavsett om regeringen finns på ena eller andra sidan sundet.

Det är signalpolitik som gör att vi fortsatt har gränskontroller på den svenska sidan av Öresund. Gränskontroller som på ett år leder till 10 miljoner kontroller men bara två hittade vapen. Det är nog den minst effektiva polisinsatsen som finns i Sverige när det kommer till att hitta vapen.

Annons

Annons

Ändå vill danska regeringen nu införa gränskontroller mot Sverige. För att det enligt danska regeringen kommer kriminella från Sverige till Danmark. Och det gör det ju. Medan MC-gängen och Black Cobras kom från Danmark till Sverige. Liksom vapnen och drogerna som fortsätter komma till Malmö och Sverige trots gränskontroller. För människor rör sig i vår region. De som vill väl och de som inte vill det.

Problemet med gränskontrollerna är att de påverkar vanliga medborgare negativt, men gränskontroller har ingen effekt på de organiserade gängen. Gängen gäckar varje dag polisen, tullen och Säpo. Kända gängledare och mördare går fritt på gatan i Malmö. Ändå påstås det att gängens medlemmar skulle vara dumma nog att gå i fällan och fångas just när de korsar sundet och polisen råkar vara på plats. Det är sorgligt att regeringen vill förespegla att det är så, och ännu värre om regeringen faktiskt tror på det.

Än mer sorgligt är att inrikesminister Mikael Damberg (S) välkomnar att våra danska grannar definierar Sverige och svenskar som ett hot som kräver gränskontroller. Det är unikt att en svensk minister välkomnar begränsningar på de egna medborgarnas fria rörlighet. Delar Damberg kanske danskarnas syn på Sveriges medborgare? Sannolikt inte. Vad Damberg välkomnar är nog mest att hans egen signalpolitik nu ser rimligare ut.

Annons

Men var finns de inom regeringen som påpekar att nordiska gemenskapen och öppenheten har varit en framgång som gett nordiska länderna en starkare position än vi annars hade fått som enskilda länder? Var finns indignationen över att vår närmaste allierade pekar ut Sverige som ett hot? Var är Öresundsregionens och Nordens vänner? Än så länge är de tysta.

Annons

Gränskontroller är ineffektiv signalpolitik. Men Malmös problem med gängen är på riktigt. Och de borde bemötas med riktiga lösningar.

Så om du är en orolig medborgare borde du också bli en förbannad medborgare. För ministrar i både Danmark och Sverige försämrar tryggheten när de tar poliser bort från gatan och placerar dem vid gränsen för att kunna signalera handlingskraft.

För regeringar på båda sidor sundet har det blivit viktigare att skicka bilden av att göra skillnad än att göra skillnad på riktigt.

Vi borde kunna förvänta oss mer.

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot för Malmö stad. Han är född i Danmark men är idag svensk medborgare.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan