Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stridsberg: ”Lämnar gigantiskt hål i världen”

Sara Danius beskrivs som en av Sveriges största humanister och lämnar enligt många ett enormt avtryck i svenskt kulturliv. – Det är ofattbart sorgligt. Jag tänker på hennes familj och allt hon hade kvar att uträtta, säger hennes förläggare Daniel Sandström.

Sara Danius och Sara Stridsberg lämnade Börshuset tillsammans på kvällen den 12 april 2018. "Det var Akademiens vilja att jag skulle lämna", sade Sara Danius. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Sara Danius sörjs av vänner och kollegor i kulturvärlden.
– Hon hade en unik kombination av bredd och spets. Hon var både professor, journalist och författare och kunde skriva så att alla rycktes med. Hon hade en unik begåvning, säger Daniel Sandström på Albert Bonniers förlag.
Författaren och före detta akademiledamoten Sara Stridsberg sörjer sin kollega. Stridsberg lämnade Akademien förra våren och stod bredvid på Börshusets trappa kvällen då Danius meddelade att hon slutade som ständig sekreterare.
– Hon lämnar ett gigantiskt hål i världen. Jag är så ledsen för att hon förlorar sitt liv och för att världen förlorar henne. Det är en sorg, säger hon till TT.
Beckmans designhögskola skriver i ett pressmeddelande att det är med stor sorg de konstaterar att Sara Danius aldrig mer kommer tillbaka till dem. Hon bjöds in att arbeta med utvecklingen av modeprogrammet efter att hon lämnat sin stol i Akademien och handledde elever i skolans Nobelkurs som en av sina sista arbetsuppgifter.
”Sara fattas oss nu för evigt”, säger Karina Ericsson Wärn, rektor på Beckmans designhögskola.
Det stod en glans kring Sara Danius, både stilistiskt och intellektuellt, anser Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman, som arbetade med Danius då hon medverkade på tidningens kultursidor.
– Svensk kulturjournalistik skulle inte varit vad den är i dag utan henne. Hon var en enastående och underhållande folkbildare som kommer finnas kvar i människors medvetande länge, säger han till TT.
Wiman lyfter också fram att hon tog strid mot de män i Svenska Akademien som ville sopa skandalen kring kulturprofilen under mattan.
– Det är en evig skamfläck på Akademien att hon som ville göra det rätta drevs bort.
Åsa Beckman, biträdande kulturchef på DN, säger att Sara Danius betytt mycket för svenska bokläsare.
– För svenska läsare har hon haft en fantastisk förmåga att bredda litteraturen och ta med sig läsaren in i litteraturen. Hon var en ovanlig essäsist och litteraturvetare eftersom hon var så bildad samtidigt som hon var humoristisk och hade ett brett kulturbegrepp.
Beckman nämner bland annat Sara Danius sätt att närma sig de stora klassiska författarna.
– Hon hade något väldigt tilltalande i sin ingång till de ikoniska författarna. Hon hade en förmåga att fängsla läsarna. Hon var en stor folkbildare och en stor stilist.
Beckman hyllar också Sara Danius agerande som ständig sekretare i Svenska Akademien.
– Hon förstod precis vad som behövdes göras när avslöjandet om kulturprofilen kom. Hon var en modern människa och en modern kvinna som förstod att det inte går att lägga locket på om man vill återfå förtroende från allmänheten.
Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet, säger att det är en otrolig förlust att Sara Danius har gått bort.
– Det känns helt overkligt och ofattbart sorgligt, säger hon till TT.
– Hon var ju mitt i livet och skulle påbörja en ny period i sitt liv efter Akademien. Efter alla konflikter och den kris som institutionen gick igenom hade hon blivit fri från det och skulle fortsätta livet som intellektuell och skribent. Hon var en fantastisk essäist, med stor bredd och skärpa.
Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund deltog i arbetet med att välja in nya ledamöter i Akademien under våren, trots att de lämnat sina stolar. Peter Englund skriver på Instagram att han kom sin efterträdare på posten som ständig sekreterare nära.
”Det är en stark, egensinnig, rolig och högt begåvad människa som nu gått förlorad för oss, på tok för tidigt. Jag tänker på de där bokprojekten vi ofta talade om och som nu kommer att förbli oskrivna”, skriver han.
Kondoleanserna på sociala medier efter beskedet är många. Kulturminister Amanda Lind kallar henne en ”unik kulturpersonlighet”.
”En feministisk ikon. Den första kvinnliga ständiga sekreteraren i Svenska Akademien. En stark person som visat betydande mod och integritet i svåra situationer”, skriver hon.
Centerledaren Annie Lööf skriver: ”Sara Danius betydelse för att lyfta jämställdhet – med eller utan knytblus – och hennes mod att stå upp och stå pall skriver in henne i historieböckerna.”
”Med Sara Danius förlorar Sverige en av sina finaste humanister. Hon var i alla avseenden lysande. Nu blir det gråare i Sverige”, skriver idéhistorikern Sven-Eric Liedman.
Gå till toppen