Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Liberiet öppnar igen efter fem års renovering

Bibliotek, fäktsal, café och övningssal för körer. Liberiet har tjänat Lundabor på olika sätt sedan 1400-talet. Nu har huset rullstolshiss i trappan och ljuddämpande material i valven. På söndag öppnar Liberiet efter att ha varit stängt i fem år.

Liberiet har varit stängt i fem år. ”Hela golvet har varit öppet och utgrävt, det har tagit sin tid. Varje steg ska utredas” berättar pilgrimspräst Magnus Malmgren. På bilden syns hantverkare som lägger sista handen vid renoveringen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Liberiet från 1400-talet är den enda byggnad som finns kvar från det medeltida huskomplexet som låg runt Domkyrkan. Här fanns domkapitlets bibliotek, därav namnet från det danska ordet “liberi” som betyder boksamling eller bibliotek, vilket i sin tur kan härledas till det latinska ordet för bok: liber.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen