Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Massiv manifestation mot skolbesparingar i Lund

Underkänt. Det betyget satte föräldrar och skolpersonal under lördagen på de aviserade besparingarna på 114 miljoner inom förskola och grundskola i Lund nästa år. Talarna med skarpast budskap fick störst applåder under en manifestationen på Stortorget.

Arrangören räknade till 220 deltagare vid lördagens manifestation. Problem med ljudet löstes efter en stund och regnet började ösa ner först när allt var över.Bild: Lars Brundin
Föräldern Ann Edlund, som tagit initiativet, förespråkade gemensam kraftsamling för att inte alla berörda ska fastna i acceptans.
– Vi vill att budgeten för 2020 rivs upp, säger hon.
Gunilla Danielsson, också förälder, tog upp vittnesmål om elever som inte lär sig läsa och lärare som är sjuka och utmattade redan idag. Hon väckte ironiska skratt när hon citerade skolledningens besked om att Lund vid besparingen inte ska bryta mot skollagen.
– Det gör kommunen redan, sa hon.
Nilofar Sherinbek skrädde heller inte orden. Hon är kurator för elever på tre skolor, Apelskolan, Vårfruskolan och Palettskolan och jämförde de planerade nedskärningarna inom skolan med satsningarna på spårvägen och den nya stationen i Klostergården.
– Barnen får betala priset. Det är våra elevers framtid som står på spel.
– Vi har en tuff höst framför oss i skolan. Riv upp beslutet om nedskärningarna. Tänk långsiktigt och hållbart, sa hon.
Förskolläraren Lana Stepanova på Fågel blå var också bekymrad över läget:
– När jag kommer till jobbet är huvuduppgiften att passa barn, inte att utveckla dem. Det gör mig mycket ledsen.
– Man räcker inte till för barnen. Det behövs extraresurser för barn med särskilda behov, sa hennes kollega Carina Sjöström.
– Det blir tuffare och tuffare. Tänk om ingen vill vara lärare. Var hamnar vi då? undrade lågstadieläraren Monica Aldén på Oskarskolan.
”Besparingarna kommer att drabba väldigt hårt. Jag har svårt att se hur man ska kunna dra ner.” Gunilla Danielsson, förälder.
Eva-Lotta Johannesson, styrelseledamot i Lärarförbundets lokalavdelning Lund, är orolig. Hon ser hur det ser ut nu: stress och sjukskrivningar bland lärarna och elever som mist stödet från elevassistenter. Om besparingarna säger hon:
– Det är vansinne. Jag kan inte förstå hur de ska lyckas. Vem av oss får gå och vem ska stanna kvar och ta hand om allt?
Föräldrarna Anna Lundgren och Johan Pries kom till Stortorget med sina barn, som får undervisning på Backaskolan.
– Det är viktigt att som förälder visa att man kan påverka, säger hon.
– Det handlar om rättvisa och jämlikhet. Alla problem i samhället går att koppla till skolan, säger han.
Alla vuxenåsikter som yttrades under manifestationen sammanfattas väl av barnen. De svarar så här på frågan om hur det blir om lärarna och skolan får mindre resurser:
– Dåligt, säger Klara Pries, 6 år.
– Då förstår man ju mindre och kommer inte att lära sig lika mycket, säger Hugo Pries, 8 år.
Fakta

Skolmarschen

Helgen den 12–13 oktober hålls Skolmarschen på många orter i Sverige. Efter lördagens manifestation i Lund följer två protestmöten till i Skåne kl 13.30 under söndagen i Malmö och i Trelleborg.

Skolmarschen är en vidareutveckling av Lärarmarschen i maj, då tusentals lärare protesterade mot nedskärningar och en allt sämre arbetsmiljö. Skolmarschen samlar också föräldrar och andra yrkesgrupper inom skolvärlden.

I Lund arrangerades manifestationen av Skolledarupproret, Lärarupproret, Skolföräldraupproret, Fritidshemsupproret och SYV-upproret i samarbete med Tillsammans för Lund.

”Det är kanske en besparing ett år, men kostar på sikt. Forskningen är tydlig, en bra genomförd skolgång är en väldigt bra grund för en framtida positiv utveckling”, säger Ann Edlund (till höger). Både hon och Gunilla Danielsson är trebarnsmödrar och engagerade i ett långsiktigt samarbete kring skolan.Bild: Lars Brundin
”Vi tycker att det är viktigt att politikerna lyssnar på oss, för skolan behöver mer resurser”, säger Karoline Malmborg, idrottslärare på Flygelskolan. Hon kom med Fredrik Neumann, biträdande rektor på Fäladsskolan och deras barn Malte och Signe Neumann, 7 och 5 år.Bild: Lars Brundin
Mellan Trelleborg i söder och Piteå i norr deltar människor i alla åldrar i manifestationer emot besparingar inom skolvärlden. Så här såg det ut i Lund på lördagen.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen