Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyfödd dog på SUS – kända risker missades

En bebis dog efter att ha skadats vid förlossningen på Skånes universitetssjukhus. En läkare valde att förlösa barnet med sugklocka, och hade inte blivit informerad om riskfaktorerna då barnet var stort till växten.

Vid förlossningen fastnade barnet med sin skuldra och fick svår syrebrist. Barnet dog två dagar senare till följd av organsvikt.
– Flera riskfaktorer hade inte kommunicerats till läkaren som valde att förlösa med sugklocka. I efterhand kan man säga att det hade varit bättre att välja kejsarsnitt, säger Andreas Herbst, sektionschef på kvinnokliniken i Lund, till Nyhetsbyrån Siren.
Kvinnokliniken i Lund har efter händelsen gjort en Lex Maria-anmälan. De har redan innan anmälan granskats valt att uppdatera rutinerna för hur informationsöverföringen mellan olika läkare ser ut.
– En lärdom vi drog är att vi måste ha en tydligare plan i journalen som skapas vid beslut om igångsättning när barnet är stort, säger Andreas Herbst till Nyhetsbyrån Siren.
Han tror att om en sådan plan hade funnits så hade läkaren haft en bättre möjlighet att fatta rätt beslut och inte valt att använda sugklocka när förlossningen började dra ut på tiden.
– Man kan inte säga att det var rätt eller fel, men det blev ett väldigt tragiskt utfall. Det hade ju inte varit fel att förlösa med kejsarsnitt, men det var inte mot vetenskap och beprövad erfarenhet att välja sugklocka heller, säger han till Nyhetsbyrån Siren.
Gå till toppen