Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alliansfritt M blickar framåt

Moderaterna blickar framåt efter Alliansens död. Partiledningen ser utrymme för att skärpa partiets politik.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer ser en nyvunnen frihet för M efter Alliansens död. ArkivbildBild: Henrik Montgomery/TT
För första gången på 15 år samlas Moderaterna till partistämma utan att behöva fundera över hur förslag och beslut påverkar Alliansen. Den dog i vintras.
– Den nyvunna friheten vill vi använda till att staka ut kursen för hela 2020-talet, säger partisekreterare Gunnar Strömmer inför stämman i Västerås nästa helg.
Strömmer säger att M inte minst under regeringsåren var tvunget att ta hänsyn till Allianssamarbetet.
Det förslag om biståndet som partistyrelsen lägger fram nu hade sannolikt inte gått hem i Alliansen. M vill miljardbanta biståndet och göra om det.
Partistyrelsen vill ytterligare öka polisens befogenheter i kampen mot den grova brottsligheten. Till exempel genom ökade möjligheter till husrannsakan, till tele- och rumsavlyssning, till kameraövervakning och till att samla in och lagra biometriska uppgifter på misstänkta, via dna eller genom att topsa fler misstänkta.
De förslagen väntas få brett stöd på stämman. Men det kan bli diskussion om förslaget att pröva anonyma vittnen.
Moderatledaren Ulf Kristersson har avfärdat spekulationer om att partiet är på väg in i ett konservativt block, det block med M, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som SD-ledaren Jimmie Åkesson började önska sig 2015.
M är och ska förbli ett liberalkonservativt parti, enligt Kristersson. Stämman blir ett tillfälle att visa vad den etiketten står för i frågor som rör kulturella och religiösa värderingar.
Flera motioner föreslår en statlig utredning av ett förbud mot slöja i förskola och grundskola. Motionärerna ser slöjan som en symbol för kvinnoförtryck och ett sätt för familjer att begränsa flickors frihet.
Partistyrelsen anser att frågan är mer komplex än så, bland annat för att det handlar om en avvägning mellan religionsfrihet och jämställdhet i skolan. Den vill inte ha ett förbud mot religiösa symboler, men går med på en statlig utredning om slöjförbud.
Det finns även en motion om nationellt förbud för böneutrop och en om förbud för omskärelse av pojkar utan medicinska skäl.
– Det är svåra frågor för Sverige och därmed blir det angeläget för M att fördjupa sig i de frågorna, säger Strömmer.
Partistyrelsen säger nej till båda förbudsmotionerna.
”Omskärelse har koppling till traditioner med djupt religiösa motiv för till exempel den judiska befolkningen”, står det i yttrandet om det.
Att frågan om omskärelse är känslig fick Centern nyligen erfara när partiets stämma röstade för ett förbud.
Det finns motioner i frågor som diskuterats på stämma efter stämma genom åren, som de om att avskaffa Systembolaget och att banta Sveriges Television och Sveriges Radio.
– Sedan får vi se om det blir några positionsförflyttningar den här gången, säger Strömmer.
Partistyrelsen nöjer sig med att vilja arbeta för söndagsöppet på Systemet.
Debatten om public service tv och radio har fått nytt liv efter att licensavgiften nyligen byttes ut mot en skatt. M var för den förändringen, men inte alla moderater gillar det.
På senare år har Sverigedemokraterna attackerat SVT och SR hårt och även från Kristdemokraterna har liknande tongångar hörts, samt förslag om att banta public service.
Bland M-motionerna finns förslag på att public service ska ägna sig åt samhällsbevakning, nyheter och kultur, inte nöje och sport. Partistyrelsen vill gå fram varsamt – en arbetsgrupp i partiet ska föreslå hur public service bör utformas
Ungdomsförbundet (Muf) och flera andra reserverar sig mot partistyrelsens förslag i bidragsfrågan – det går inte långt nog för att gynna arbete framför annat.
– Vi lägger oss till höger om partiet i bidragsfrågan, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa.
Han anser att partiet glömde bort att göra om socialbidragen under Alliansregeringarnas tid.
Han vill reservera delar av socialbidraget, kanske genom kuponger eller checkar för att det ska gå till ”rätt” saker i en barnfamilj, till exempel.
– Så kan man säkerställa att det går till mat på bordet i stället för till cigaretter eller en flaska vodka.
Fakta

Moderaternas stämma

M-stämman äger rum den 17–20 oktober i Västerås.

219 ombud från hela landet, inklusive partistyrelsen, är kallade.

Tema för stämman är återupprätta samhällskontraktet.

Partistyrelsen har lagt fram fyra propositioner och en utrikespolitisk plattform att debattera på stämman.

Propositionerna rör lag och ordning, rättvis och hållbar tillväxt, hälso- och sjukvård samt integration, social rörlighet och möjligheter för utsatta barn.

Ombuden ska behandla 286 motioner.

Ulf Kristersson, ordförande sedan 2017, föreslås till omval för två år.

Elisabeth Svantesson föreslås bli uppflyttad från andra till första vice ordförande och Anna Tenje föreslås som hennes efterträdare som andra vice ordförande.

Nyval föreslås på sex av de tio ledamotsplatserna i partistyrelsen.

Källa: Moderaterna

Gå till toppen