Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brexit-varning för terror och brott tonas ned

Terrorism och organiserad brottslighet riskerar att öka vid en hård brexit, varnar brittiska regeringen. Storbritannien kan omedelbart förlora tillgång till EU-gemensamma system om grova brottslingar och terrorister. Terrorexperter tonar ned hotet för svensk del.

Brittiska regeringen varnar för säkerhetsrisker vid en hård brexit. Arkivbild.Bild: MATT DUNHAM/AP Photo
Vi har hört om risk för brist på mat, bensin och medicin vid en avtalslös brexit den 31 oktober. Men ett ”no deal”-läge kan också innebära allvarliga säkerhetsrisker.
Storbritannien riskerar att över en natt bli utkastade från viktiga rättsliga och polisiära EU-gemensamma system, enligt en rapport från landets regering. Det bedöms kunna öka risken för terrorism och organiserad brottslighet.
Det handlar bland annat om Schengens informationssystem för gränskontroll, passagerarregister, den europeiska arresteringsordern och fångöverföringar.
Det kan bli problematiskt, enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.
– Självfallet mister man viktiga pusselbitar. Varje informationsdel kan ha stor betydelse, säger han.
Men han tonar samtidigt ned riskerna. Brittiska myndigheter har redan tillgång till en rad andra verktyg för att upptäcka säkerhetshot och grov brottslighet, framhåller Ranstorp.
– De har sin egen gränskontroll och de har också tillgång till underrättelsesystem i samarbete med andra länder som är världsomspännande. Det finns lager på lager av informationsflöden som gör att de inte är blinda.
Omvänt har det inom EU funnits en oro att gå miste om Storbritanniens kompetens på säkerhetsområdet inom exempelvis underrättelseverksamhet och terrorismbekämpning. Men inte heller där finns någon större anledning till oro, bedömer Ranstorp.
– Sverige och många andra EU-länder har ett väloljat samarbete mellan sina underrättelse- och säkerhetstjänster och motsvarande brittiska myndigheter och vad jag kan se kommer det inte att påverkas av brexit.
Hans Brun, analytiker vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorstudier vid Försvarshögskolan, gör samma värdering.
– Folk från Londonpolisen som jag pratat med är noga med att säga att om det blir en hård brexit utan avtal har vi redan bra samarbeten bilateralt med de viktigaste länderna i Europa. Och Sverige är ett av de länderna förstås, säger han.
Ett exempel är polisens kontroller av passagerarlistor på flyg, som kan ge varningar om allt från fotbollshuliganer till terrorister.
– Där finns kanaler och kontakter mellan svensk och brittisk polis så att man snabbt kan byta information direkt. De är etablerade sedan lång tid tillbaka och de kontakterna kommer att fortsätta, de är inte beroende av EU, säger Hans Brun.
Oron gäller snarare en ökad byråkrati och längre handläggningstider. Ett exempel är systemet för europeisk arresteringsorder, som tillåter EU-länder att överlämna misstänkta brottslingar sinsemellan. Där finns en risk att processerna kan bli avsevärt mer komplicerade och utdragna.
Fakta

Kampen om brexit

Storbritannien folkomröstade 2016 om sitt medlemskap i EU. Lämna-sidan vann med 52 procent mot 48 procent. Den 29 mars 2017 informerades EU formellt om det brittiska beslutet och förhandlingar inleddes om ett utträdesavtal.

Avtalet blev klart i november 2018 och har godkänts av kvarstannande EU-länders stats- och regeringschefer, samt den dåvarande brittiska regeringen under premiärminister Theresa May. Det brittiska underhuset har dock tre gånger om sagt nej till avtalet, vilket lett till att utträdesdatumet tills vidare skjutits upp till åtminstone den 31 oktober.

May tvingades avgå i somras och har ersatts av Boris Johnson, som utlovat att landet ska lämna EU när förlängningstiden går ut, oavsett om det då finns ett avtal eller inte. En majoritet i parlamentets underhus har dock drivit igenom lagstiftning som kräver en ytterligare förlängning till början av 2020, om inte underhuset dessförinnan godkänner antingen en uppgörelse eller ett utträde utan avtal.

Om det inte finns ett godkänt utträdesavtal mellan EU och Storbritannien vid midnatt den 31 oktober kommer Storbritannien att lämna EU utan avtal.

Gå till toppen