Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Linde söker EU-stöd för vapenembargo

EU:s utrikesministrar sammanträder under måndagen för att bland annat diskutera ett vapenembargo mot Turkiet, vilket Sverige förespråkar. – Vi har uppvaktat alla EU-länder och jag har personligen pratat med en rad ministrar för att försöka få stöd för detta, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Utrikesminister Ann Linde (S) sammanträder med sina EU-kollegor i Bryssel under måndagen. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
Turkiets militäroffensiv i nordöstra Syrien fortsätter. På söndagen kom uppgifter om att 800 anhöriga till IS-terrorister flytt från ett läger efter ett turkiskt flygangrepp.
Enligt en talesperson för kurderna finns bland annat svenskar bland dem som flytt.
– Vi har ingen bekräftelse på att det rör sig om svenskar, men vi har fått rapporter om att IS-fångar har flytt från fängelser där man i princip bara öppnat dörrarna, säger Ann Linde till TT.
– Väldigt många människor, särskilt kurder, dör just nu. Situationen blir värre snabbt. Vi har varnat för att när kurderna antingen blir dödade eller lämnar kontrollen av fängelser finns risken att IS återigen växer och kan genomföra terrordåd.
Ann Linde har under söndagskvällen pratat med ett flertal EU-kollegor inför måndagens utrikesministermöte.
– Det är helt uppenbart att alla är överens om att man måste ge kraftfulla fördömanden, säger hon och tillägger:
– Jag tror att man i morgon kommer överens om att undersöka vad man kan göra konkret, så att det inte bara blir fördömanden. Nu är man beredd att ta till konkreta åtgärder, vilket kanske inte var fallet för några dagar sedan.
Tyskland och Frankrike har stoppat vapenexporten till Turkiet sedan offensiven inleddes. Sverige har inte exporterat stridsvapen dit sedan 2017, och sedan 2018 ingen övrig krigsmateriel, säger Linde.
– Vi har de facto ett exportstopp, eftersom vi menar att Turkiet begår folkrättsbrott och då tillåter inte Sveriges regelverk någon vapenexport.
Erdogan låter sig dock inte påverkas av EU-länderna – under söndagseftermiddagen sade han enligt nyhetsbyrån AFP att vapenembargon inte kommer att stoppa offensiven i Syrien.
Fakta

Nordöstra Syrien

Den kurdiskkontrollerade regionen Rojava i nordöstra Syrien spänner över ett cirka 50 000 kvadratkilometer stort område. Kurdiska myndigheter har upprättat ett autonomt styre i regionen. Den kurdledda milisen Syriens demokratiska styrkor (SDF), som hittills har fått uppbackning av den USA-ledda alliansen mot terrorrörelsen IS, har den militära kontrollen.

Sedan augusti har både USA och Turkiet patrullerat längs en runt 30 kilometer bred buffertzon intill den turkiska gränsen. De senaste dagarna har dock USA dragit tillbaka styrkor från flera områden – något som började ske redan måndagen den 7 oktober.

Gå till toppen